Briga o srcu: život nakon infarkta miokarda

»

»

Briga o srcu: život nakon infarkta miokarda
Infarkt miokarda, odnosno srčani udar, podrazumeva odumiranje ćelija srčanog mišića usled iznenadne opstrukcije dovoda krvi u srce i predstavlja hitno medicinsko stanje opasno po život kada se neko u njemu nađe. Do odumiranja ćelija srčanog mišića, dolazi zbog nedovoljnog dotoka krvi bogate kiseonikom do srca. Posledično, nakon infarkta na srčanom mišiću nastaje ožiljak koji rezultuje trajnim oštećenjem njegove funkcije u manjoj ili većoj meri. 

 

Krvni ugrušak je često glavni izazivač blokade dotoka krvi, koji kada nastane u arterijama, sprečava prenos kiseonika ka srcu i drugim vitalnim organima. Do infarkta dolazi usled ateroskleroze, odnosno nakupljanja naslaga plaka u arterijama – koji se sastoji od masnoće, kalcijuma i vezivnog tkiva. Pucanjem plaka, odnosno odlamanjem njegovih delića, dolazi do formiranja ugruška u krvnim sudovima što slabi ili potpuno blokira protok krvi ka srcu.

Sa čim se suočavaju pacijenti nakon infarkta?

Nakon uspešnog zbrinjavanja ovako složenog zdravstvenog problema, pred pacijentom je ništa manje jednostavan proces oporavka. Pre svega, zbog činjenice da je suženje krvnih sudova i dalje prisutno, pa se tokom vremena ono može dodatno uvećati. Nakon operacije i oporavka koji sledi, pacijenti se neretko suočavaju sa strahom od ponovnog srčanog udara, ali i nizom nedoumica koje se tiču terapije, ishrane, fizičke aktivnosti i povratka pređašnjim životnim rutinama. 

 

Istraživanja pokazuju da pacijenti koji su preživeli infarkt očekuju dodatne stručne savete i podršku kako bi smanjili rizik od ponovnog srčanog udara. Stoga ćemo se u nastavku teksta osvrnuti na najznačajnije preporuke koji vam mogu pomoći u adekvatnoj brizi o kardiovaskularnom zdravlju nakon doživljenog infarkta.

Kojih pravila se treba pridržavati nakon infarkta?

Nakon infarkta, potrebna je dodatna nega i pojačan oprez kako se već oštećen srčani mišić ne bi izlagao prekomernim naporima i riziku za dalje oštećenje. Od ključnog značaja je disciplinovano pridržavanje u uzimanju prepisane farmakoterapije. Odgovarajuća terapija sprečava stvaranje novog tromba, reguliše nivo holesterola i krvnog pritiska kao i broj otkucaja srca. Uzimanje terapije treba da bude praćeno redovnim kontrolnim kardiološkim pregledima, tokom kojeg će kardiolog uraditi ultrazvuk i EKG srca.

 

Presudan faktor u oporavku nakon infarkta predstavlja menjanje štetnih životnih navika koje su i uzrokovale nastanak ozbiljnih kardiovaskularnih tegoba. Neophodno je prestati sa pušenjem, smanjiti prekomernu telesnu težinu kroz redukciju kalorijskog unosa, posebno životinjskih masti, te postepeno uvoditi fizičku aktivnost u skladu sa preporukama kardiologa. Fizička aktivnost blagotvorno deluje na redukciju masnih naslaga, stabilizaciju nivoa holesterola u krvi, kao i smanjenje tendencije ka razvijanju trombova. 

 

Muškarac i žena šetaju u prirodi

 

Fizička aktivnost povoljno deluje i na stanje psihe pacijenta. Naime, osim saveta da se redukuju stresogeni faktori kojima je pacijent izložen, sugeriše se i usvajanje navika za oslobađanje od nakupljenog stresa kroz umerenu fizičku aktivnost poput šetnje u prirodi. Fizička aktivnost ne sme da uzrokuje veliko umaranje niti se sme primenjivati u uslovima ekstremnih temperatura koje dodatno iscrpljuju kardiovaskularni sistem.    

 

Ukoliko priroda posla koju pacijent obavlja zahteva fizički rad, neophodno je ispitati i sposobnost pacijenta da obavlja radne aktivnosti primenom testova opterećenja. Pacijenti čiji posao ne zahteva pojačan fizički napor, mogu se vratiti radnim obavezama u roku od dve nedelje do mesec dana od trenutka kada su pretrpeli srčani udar.       

Redovan kontrolni pregled u Puls kardiološkom centru

Pacijentima se, osim promene životnog stila, savetuje da redovno mere nivo krvnog pritiska u kućnim uslovima, ali i da urade holter krvnog pritiska, s obzirom na činjenicu da hipertenzija podstiče aterosklerozu i povećava rizik od novog infarkta. 

 

Takođe, redovnim analizama u laboratoriji pacijenti treba da kontrolišu holesterol i trigliceride u krvi koji, ukoliko su povišeni, predstavljaju ključne faktore za nastanak ateroskleroze. Adekvatna briga o srcu zahteva pravovremenu i preciznu dijagnostiku koju možete obaviti u Puls kardiološkom centru u A bloku na Novom Beogradu.    

 

Kvalitetan život i povratak pređašnjim aktivnostima nakon infarkta je moguć. Oporavak zahteva pomoć vrhunskih kardiologa Puls kardiološkog centra, koji će za vas kreirati najadekvatniji terapijski postupak, ali i aktivan angažman pacijenta koji će primenjivati savete lekara.      

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor