5 saveta kako da se pripremite za ugradnju pejsmejkera

»

»

5 saveta kako da se pripremite za ugradnju pejsmejkera
Pejsmejker i stetoskop na snimku ehokardiograma
Prvi pejsmejker ugrađen je davne 1958. godine u Švedskoj i od tada više od milion ljudi koji imaju srčane probleme, žive kvalitetan i dug život sa ovim medicinskim pomagalom. U našoj zemlji, na ovu intervenciju svake godine odlazi između 3.000 i 4.000 pacijenata, koji se nakon ove rutinske operacije osećaju mnogo bolje i vraćaju se normalnim životnim aktivnostim u najkraćem roku. Ako ste i vi jedan od tih pacijenata i čekate na ugradnju elektrostimulatora, onda pažljivo pročitajte naših 5 saveta kako da se pripremite za ugradnju pejsmejkera i dobro ih zapamtite i primenite pre operacije.

Što više čitate i informišete se, više ćete znati o ugradnji pejsmejkera

Jasno je da pejsmejker donosi olakšanje i poboljšanje kvaliteta života onima koji žive sa njim, ali kako je za njegovu ugradnju potrebna operacija, pa makar ona bila i rutinska, kod pacijenata je često prisutan strah

 

Od nepoznatih stvari skoro uvek razvijemo strah, jer ne znamo šta nas čeka i to je sasvim normalno, zbog čega je jako važno da čitamo i informišemo se o pripremi za ugradnju pejsmejkera, samoj proceduri i toku operacije, ali i da saznamo što više o tome kako izgleda život sa pejsmejkerom nakon njegove ugradnje. 

 

O svim nedoumicama, u svakom trenutku, možete razgovarati sa našim kardiolozima, koji će vam razložno i po fazama objasniti sve u vezi sa ovom operacijom – od pripreme, preko intervencije, pa sve do opravka. U nastavku sa vama delimo savete za pripremu pred operaciju ugradnje pejsmejkera, koji će vam sigurno biti od koristi.

 

1. Naučite kako pejsmejker radi

Zdravo srce ima u sebi unutrašnji električni sistem, koji se sastoji iz niza nerava zaduženih za kontrolisanje kontrakcija srčanog mišića. Ovaj svojevrsni električni sistem, koji nam je podarila priroda, održava srčani ritam stabilnim, kako bi krv i kiseonik mogli da odlaze do svakog organa u našem organizmu. 

 

Nažalost, ponekad ovaj prirodni električni sistem ne radi kako treba ili se u potpunosti pokvari, pa tako srce kuca ili previše sporo ili previše brzo ili u ritmu koji nije ujednačen. Pejsmejker je mali uređaj koji se ugrađuje u delu grudnog koša pacijenta i povezuje se sa srcem putem žica, koje se provlače kroz krvne sudove, a koji omogućava da srce ima pravilan rad

 

Ovaj uređaj proizvodi bezbolne električne impulse, koji pomažu srcu da kuca u sigurnom i ujednačenom ritmu. Kod zdravih odraslih osoba, normalan broj otkucaja srca se kreće između 60 i 100 otkucaja u minuti, a uz pomoć pejsmejkera, kod pacijenata kojima je ovaj uređaj potreban, broj otkucaja se konstantno kreće oko 70

 

Pacijent i doktorica razgovaraju o pripremama za ugradnju peksmejkera2. Pitajte lekara kako će izgledati sam dan intervencije

Ako znate šta tačno možete da očekujete tokom operacije, onda će vam biti lakše da se za nju pripremite i prođete kroz sve to sa što manje nervoze. Treba da znate da će vam pre same ugradnje pejsmejkera, medicinski tehničar postaviti iglu (braunilu) uz pomoć koje će vam biti dati potrebni lekovi i tečnosti koje propiše lekar. Lekar će vam, pre početka operacije dati lokalnu anesteziju, zbog čega će mesto gde treba da bude umetnut elektrostimulator utrnuti. 

 

Medicinski tim će vam takođe dati lek za umirenje, od čega ćete biti pospani tokom operacije, ali nećete spavati kao pod uticajem totalne anestezije. Zbog svih ovih lekova, nećete osećati nikakav bol. Operacija traje između 30 i 60 minuta, u zavisnosti od toga koliko se elektroda ugrađuje i tokom nje pacijent mora da leži mirno na leđima.

 

3. Opustite se i dobro naspavajte noć pred intervenciju

Pre intervencije, lekar će vam reći kada treba da prestanete sa uzimanjem hrane i tečnosti. To obično znači da nećete moći da jedete i pijete tečnost nekoliko sati, u većini slučajeva oko 12. Zbog toga bi bilo dobro da veče pre operacije uživate u zdravoj večeri i da se zasladite isto tako zdravim desertom. Još jedna napomena, bilo bi poželjno da ne pijete alkohol sve dok se potpuno ne oporavite od operacije. 

 

Pokušajte da odete ranije u krevet i da umirite svoje misli. Dišite duboko i pravilno, kako biste sebe doveli u stanje smirenosti. San je jako važan za čitav organizam, jer ćete mu tako dati potrebnu snagu za sutrašnji vrlo izazovan dan, u kome ćete svakako biti pod povećanom tenzijom, pa je bolje da se odmorite i skupite dovoljno snage pre toga. 

 

4. Planirajte da ćete ostati jedan dan u bolnici

Iako je ovo rutinska operacija, koja se radi u lokalnoj anesteziji, ipak je potrebno da pacijent ostane u bolnici tokom noći kako bi lekari i medicinsko osoblje pratili njegov oporavak. Zbog toga je važno da poneste sa sobom sve što vam je potrebno za jednu noć u bolnici – od pidžame, preko udobnih čarapa i papuča, pa sve do sredstava za ličnu higijenu. 

 

Pored svih vitalnih parametara zdravlja pacijenta, prati se i rad samog pejsmejkera, pa ukoliko se pojave određeni problemi može odmah da se reaguje. Ovo je takođe dobar trenutak i da spomenemo određene komplikacije do kojih može doći nakon operacije, a koje uz pravilnu lekarsku negu mogu biti rešene brzo i efikasno. 

 

Ponekad se desi da reakcija organizma na strano telo bude infekcija oko mesta na kome je ugrađen pejsmejker ili alergija na kontrastno sredstvo i anesteziju, kao i nešto ozbiljnije komplikacije poput oticanja, modrica ili krvarenja na mestu gde je elektrostimulator. Nažalost, ponekad može doći i do najozbiljnijih komplikacija koje uključuju oštećenje krvnih sudova u blizini pejsmejkera ili kolaps plućnog krila. 

 

5. Izbegavajte naporne aktivnosti tokom oporavka

Normalno je da osećate izvesnu količinu bola, otečenosti i osetljivosti na mestu gde vam je ugrađen pejsmejker. Ukoliko je potrebno, lekar će vam prepisati neki lek protiv bolova. Nekoliko dana nakon operacije treba da se odmarate i da ne podižete ništa teško. Zbog toga bi bilo dobro da vam u tom periodu od 5, 6 dana oko svakodnevnih aktivnosti pomažu ukućani. 

 

Nakon što prođe prva nedelja oporavka, možete se vratiti skoro svim aktivnostima, ali će vas lekar ipak zamoliti da izbegavate naporne aktivnosti poput igranja tenisa, fudbala, plivanja i sl. Povratak sportu će uslediti nešto kasnije, nakon četiri do šest nedelja od operacije. I ne bojte se, jer je potpuni povratak redovnim sportskim aktivnostima moguć; imamo nekoliko zabeleženih slučajeva pacijenata koji su čak i maraton trčali. 

Ugradnja pejsmejkera u Puls kardiološkom centru

U posebno opremljenoj angio-sali naši najbolji kardiolozi i radiolozi će obaviti ugradnju pejsmejkera, uz pomoć najsavremenije medicinske opreme i tehnologije najnovije generacije. Ukoliko ste kandidat za ovu vrstu operacije, zakažite pregled u Puls kardiološkoj bolnici u bloku A na Novom Beogradu i dogovorite se sa našim lekarima oko detalja i potrebnih analiza koje treba uraditi pre intervencije. Naš visokostručni kadar je tu da vam detaljno pojasni sve u vezi ove procedure i da vam pomogne da povratite najviši kvalitet života nakon nje. 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Stethoscope and Pacemaker on Echocardiogram

Život sa pejsmejkerom

Bolesti srca su izuzetno česte i opasne, ali zahvaljujući razvoju tehnologije i medicine pacijentima su dostupne mnoge mogućnosti lečenja. Ugradnja pejsmejkera je jedna od takvih

Više »