Kako povećati broj otkucaja srca?

»

»

Kako povećati broj otkucaja srca?
Normalan broj otkucaja srca u mirovanju za odrasle osobe kreće se od 60 do 100 otkucaja u minuti. Smanjen broj otkucaja srca, manji od 40 u minuti karaktrističan je za sportiste i osobe koje redovno vežbaju, dok kod drugih ljudi može da predstavlja neprijatno ili čak po život ugrožavajuće stanje.

Smanjen broj otkucaja srca ili bradikardija uglavnom nema simptome, ali ukoliko broj otkucaja padne ispod 50, javljaju se umor, slabost, nesvestica i pritisak u grudima.

 

VAŽNO: Osobe sa otkucajima srca ispod 50 koji osećaju tegobe treba da se jave kardiologu, jer bradikardija može biti znak ozbiljnih oboljenja srca. PULS kardiološki centar okuplja tim stručnjaka sa velikim iskustvom u lečenju poremećaja rada srca.

 

Šta možete da preduzmete da povećate broj otkucaja srca u mirovanju?

Osobe koje imaju broj otkucaja srca ispod ili oko 60, a ne osećaju tegobe, treba da preduzmu korake koje će doprineti povećanju broja otkucaja srca.

Iako se bradikardija obično ne može sprečiti i zahteva terapiju lekovima, lekari preporučuju sledeće strategije za smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti:

Redovno vežbanje. Lekar može da preporuči vrstu i intenzitet vežbanja shodno stanju pacijenta. To su najčešće aerobne vežbe koje pokreću srce, među kojima su brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, igranje tenisa i preskakanje konopca. Brže kucanje srca tera organizam da efikasnije prenosi kiseonik i krv u mišiće, pomaže da se sagoreva više kalorija i snižava holesterol. Oko 150 minuta umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta intenzivnog vežbanja nedeljno može da pomogne u povećanju broja otkucaja srca i smanjenju rizika od srčanih i drugih bolesti.

Aerobne vežbe poboljšavaju cirkulaciju, povećavaju ukupnu aerobnu kondiciju (merenu testom na traci za trčanje) i pomažu srcu da bolje pumpa krv. Aerobne vežbe takođe smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, a kod osoba sa dijabetesom pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi. Idealno bi bilo vežbati 30 minuta svakog dana.

 

Postavite nagib. Ako ste na traci za trčanje povećajte nagib. Ili ako hodate napolju potražite uzbrdice. Ovo će aktivirati mišiće i pomoći u povećanju broja otkucaja srca.

Idite stepenicama. Baš kao i dodavanje nagiba, stepenice donose novi izazov vašem vežbanju.

Menjate tempo. Bilo da hodate, vozite bicikl, plivate ili praktikujete jogu, ne morate da povećavate tempo tokom celog treninga. Dodajte u kratkim naletima povećan napor i brži tempo. Vremenom ćete moći da povećate trajanje ovih intervala.

Pravite kraće pauze. Ako radite intervalni trening ili dižete tegove, pravite kraće pauze između različitih vežbi.

 

Zdrave životne navike doprinose boljem radu srca

Kao i kod prekomernih otkucaja srca, kod slučaja sa manjim brojem otkucaja treba se pridržavati zdravih životnih navika.

Održavanje zdrave težine. Prekomerna težina povećava rizik od razvoja srčanih bolesti.

Držanje krvnog pritiska i holesterola pod kontrolom. Praktikovanje zdravih životnih navika i uzimanje lekova koje je lekar odredio za lečenje visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola.

Bez cigareta. Pušenje cigareta dovodi do stvaranja plakova u krvnim sudovima.

Umereno konzumiranje alkohola. Za zdrave odrasle osobe, to znači jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.

Upravljanje stresom. Intenzivne emocije mogu uticati na rad srca. Neki načini za ublažavanje stresa su redovno vežbanje, pridruživanje grupi za podršku i isprobavanje tehnika opuštanja, kao što je joga.

Redovni pregledi. Osim redovnih pregleda, važno je obratiti se lekaru ukoliko se pojave netipične tegobe koje se nisu javljale do tada.

Ishrana koja podiže broj otkucaja srca. Treba izabrati zdravu ishranu sa malo masti, malo soli i šećera koja je bogata voćem, povrćem i celim žitaricama. Posebno je važno zastupiti namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su riba i orašasti plodovi.

 

Kako se leči smanjen broj otkucaja srca?

U situacijama kada puls predstavlja opasnost za normalno funkcionisanje srca pacijentima su najčešće dostupne sledeće opcije: upotreba medikamenata za kontrolisanje rada srca ili ugradnja pejsmejkera. U zavisnosti od mnogo stvari među kojima su opšte stanje pacijenta, pridružene bolesti, starost, simptomi i težina bolesti, lekar će preporučiti najbolju opciju.

Ugradnja pejsmejkera predstavlja jednu od sigurnijih opcija, ali se obično, ako je moguće, prvo preporučuju lekovi. Pejsmejkeri se danas ugrađuju brzo, ne zahtevaju dug oporavak i boravak u bolnici, a pružaju mnogo bezbrižniji ostatak života.

PULS kardiološki centar poseduje pejsmekere poslednje generacije, ugradnja pejsmejkera izvodi se u posebno opremljenoj Angio – sali od strane eksperata iz kardiologije i radiologije. U našem kardiološkom centru takođe možete izvršiti i kontrolu pejsmejkera kao i promenu baterija na već ugrađenom pejsmejkeru.

 

Reference:

Kellie Bramlet Blackburn, 2018, How to get your heart rate up, https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/how-to-get-your-hear-rate-up.h23Z1592202.html

Mayo Clinic Staff, Exercise intensity: How to measure it, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise-intensity/art-20046887

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor