Žensko srce zahteva veću pažnju

»

»

Žensko srce zahteva veću pažnju

Da li ste znali da je žensko srce drugačije od muškog?

 

Upravo zato mesec mart posvećujemo ženskom srcu u Puls kardiološkom centru i poklanjamo 10% popusta na kardiološke preglede:

 

  • Osnovni pregled srca
  • Totalni pregled srca
  • Osnovni pregled za Aterosklerozu

 

Ovo je prava prilika da vas podstaknemo da brinete o zdravlju svog srca, da volite i negujete sebe svakog dana i da vam to bude prioritet. Jer za to ima objektivnih medicinskih razloga o kojima će u daljem tekstu govoriti kardiolozi Puls kardiološkog centra – prvog privatnog centra foksurianog na lečenje kardiovaskularnih bolesti u Srbiji. Puls kardiološki centar koncipriran je po modelu vodećeg svetskog lanca kardioloških centara CCN (Cardiologie Centra Nederland) koji je i partner centara u Srbiji.

 

ŽENSKO SRCE

Po mnogim karakteristikama se razlikuju žensko i muško srce i zato kardiolozi treba da imaju drugačiji pristup u lečenju i terapiji koju primenjuju.

Obično se priča o ženskom srcu kao o osetljivijem i krhkijem, a to je sada i naučno dokazana činjenica.

 

 

RAZLIKA IZMEĐU ŽENSKOG I MUŠKOG SRCA

 

Dr Goran Popvić – kardiolog

Žensko srce je lakše 60 grama

Žensko srce je manje nego muško. Prosečno žensko srce teško je oko 118 grama, dok je prosečno muško srce oko 60 grama teže.

Žensko srce brže kuca

Žensko srce kuca brže od muškog. Na primer, ritam otkucaja srca kod muškaraca u proseku je 70-72 otkucaja u minuti, dok je kod žena to 78-82 otkucaja. To izaziva palpitacije i kratak dah te otežano disanje pa bi na te simptome kod žena trebalo obratiti više pažnje.

Žensko srce je sklonije stvaranju ugrušaka

Žensko srce ima veći rizik za razvoj ugrušaka nego muško. Ta razlika je još izraženija kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule i puše.

Žensko srce je manje izdržljivo nakon srčanog udara

Žensko srce je manje izdržljivo i otporno na pretrpljena oštećenja nakon srčanog udara. U poređenju s muškarcima, žene imaju veći rizik za smrt nakon srčanog udara.

Krvni sudovi ženskog srca su tanji

Žile su kod žena tanje, a to što su u proseku oko 1 milimetar tanje nego žile kod muškaraca otežava svaki zahvat na njima, kao i na srcu.

Krvni sudovi ženskog srca su osetljiviji

Žile u ženskom srcu su osetljivije i podložnije grčenju i stezanju. Privremeno grčenje do kojeg dolazi u sitnim žilama može uzrokovati bol u prsima, koja zapravo potiče od srca i nije je lako dijagnostikovati.

Simptomi bolesti nisu lako uočljivi

Kod žena srčane bolesti nemaju tako očite simptome kao kod muškaraca. Primera radi EKG i testovi pod opterećenjem često daju normalne rezultate. Stoga bi uvek trebalo uzeti u obzir sumnju lekara na postojanje problema i eventualno postojanje rizičitih faktora te ne odustati nego sprovesti i dodatne pretrage u skladu s tim.

Pojava atipičnih simptoma

Bolesno žensko srce često ima atipične simptome. Dok je bol u grudima izraženija kod muškaraca, kod žena se češće javlja kratak dah i otežano disanje, slabost, umor i nadimanje. Takve razlike mogu otežati postavljanje dijagnoze.

Osetljivije na nuspojave

Žensko srce je osetljivije od muškog na nuspojave lekova. Uz to, žensko srce ima i veću sklonost i rizik da razvije poremećaje u ritmu rada nego muško srce.

OBOLELO MUŠKO I ŽENSKO SRCE NE LEČE SE NA ISTI NAČIN

 

Dr Svetislav Mališić – kardiolog ističe da se za kardiovaskularne bolesti nekada mislilo da uglavnom pogađaju muškarce, ali je dokazano da žene i te kako ubijaju srčane bolesti ali i to da pacijenktinje moraju biti lečene uz drugačiji pristup u odnosu na muškarce.

 

Prevencija kardiovaskularnih bolesti kod žena je, u neku ruku, ista kao i kod muškaraca. To je dijeta za zdravo srce, redovna fizička aktivnost, nekonzumiranje cigareta, a posebnu pažnju treba obratiti na nivo krvnog pritiska, holesterola i nivoa šećera u krvi, kao i održavanje optimalne telesne težine. Neke žene su ipak pod povećanim rizikom da dobiju bolest srca.

 

Ako je žena imala komplikacije s krvnim pritiskom tokom trudnoće ili dijabetes dok je bila u drugom stanju, ona ima povećani rizik od razvijanja srčanih oboljenja u budućnosti. Ako žene imaju autoimune bolesti, opet su u povećanom riziku za nastanak bolesti srca, a isti je slučaj i s nekim infekcijama. Te žene treba da imaju redovne preglede kod kardiologa, kako bi se pratilo da li je njihovo srce zdravo.

 

Glavni simptom srčanog udara i kod žena je, kao i kod muškaraca, bol u grudima. Ali žene imaju i druge simptome koji ponekad zamagljuju bol u grudima. Kod njih se može javiti kratak dah, umor i slabost, a svaki iznenadni simptom i bol u predelu između vilice i abdomena trebalo bi da zabrine i da bude znak upozorenja.

 

OSAM KLJUČNIH UZROKA OD KOJIH NAJČEŠĆE STRADA ŽENSKO SRCE

 

Dr Aleksandar Cicović – intreventni kardiolog

 

Iako više strepimo od raka dojke, zna se da ipak više umiremo od srca, a razlozi za to su brojni,

 

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 23.788 muškaraca i 28.314 žena.

 

Srčana oboljenja su češći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja, iako žene više brinu o karcinomu dojke.

 

Dijabetes – Dijabetes značajno povećava smrtnost od infarkta miokarda kod žena u odnosu na muškarce. Rizik od pojave fatalnog ishemijskog oboljenja srca kod žena koje boluju od dijabetesa veći je čak za 50 odsto u odnosu na muškarce. Kod žena je prisutan značajniji faktor upale, difuznija ateroskleroza koronarnih arterija, značajnija bolest malih krvnih sudova i često manje agresivna terapija dijabetesa.

Hipertenzija – Čak i granična ili srednje teška hipertenzija uzrokuje više kardiovaskularnih komplikacija kod žena u odnosu na muškarce.

Nikotin – Pušenje naročito škodi mlađim ženama jer povećava rizik za ishemijska srčana oboljenja za 60 odsto u odnosu na muškarce. Kombinacija faktora kao što su uznapredovala ateroskleroza i sklonost ka nastanku vaskularne tromboze indukovane pušenjem odgovorna je za šest do osam puta veći rizik od pojave infarkta miokarda kod žena koje su pušači u odnosu na nepušače.

Loša ishrana – Lipidni status kod žena je pod uticajem hormonalnog statusa i menja se tokom života. Mlađe žene imaju niže vrednosti LDL, lošeg holesterola i više vrednosti HDL, dobrog holesterola u odnosu na muškarce iste dobi. S godinama se kod žena povećava nivo lošeg holesterola, a smanjuje nivo dobrog holesterola i tako se povećava rizik za pojavu srčanih oboljenja.

Rana menopauza – Prisustvo estrogena kod mlađih žena je faktor zaštite od kardiovaskularnih oboljenja. Žene s ranom menopauzom, pre 40. godine, imaju dve godine manju očekivanu dužinu života u odnosu na žene s normalnom ili kasnom menopauzom. Mnoga istraživanja ispitivala su efekat hormonske terapije u postmenopauzi kao preventivnu meru protiv kardiovaskularnih oboljenja, ali nisu potvrdile ovu hipotezu. Pokazale su čak povećan kardiovaskularni rizik, naročito u prvoj godini nakon započinjanja terapije.

GojaznostRazne studije potvrdile su tezu da gojazne žene imaju sedam puta veći rizik od srčanih oboljenja nego muškarci sa viškom kilograma. Takođe, kombinacija gojaznosti i diabetesa naročito je rizična kod žena.

Nekretanje – Fizička neaktivnost je češća pojava kod žena nego kod muškaraca. A pošto postoji jasna povezanost između fizičke aktivnosti i koronarnih oboljenja kod žena, jasno je i zbog čega su one ugroženije.

Briga – Stres, negativne emocije, kao i stanja anksioznosti i depresije su više povezani sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca. Kombinacija stresa na poslu i stresova u porodici povezana je sa značajnijom pojavom srčanih oboljenja kod žena.

Puls kardiološki centar garantuje najviše standarde kvaliteta, brzu uslugu po principu sve na jednom mestu i ličan i posvećen odnos svojim pacijentima. Centar je opremljen najsavremenijom dijagnostičkom opremom, poseduje najmoderniju angio salu u regionu, CT skener kao i dnevnu bolnicu.

 

 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor