Kako pregledati krvne sudove?

»

»

Kako pregledati krvne sudove?
Medicinski radnik i pacijent neposredno pre snimanja u CT skeneru
Uloga krvnih sudova je od izuzetne važnosti za čovekov organizam i zdravlje. Kako bi krv neometano kružila i hranila svaki deo našeg tela neophodno je da putevi kojima se kreće budu zdravi i prohodni. 

 

Ako se pojavi sumnja da nešto sa krvnim sudovima nije u redu, najefikasnija metoda za dijagnostikovanje problema biće CT angiografija. Ukoliko vam je potrebna CT angiografija krvnih sudova u Beogradu ćete naći najbolje klinike u kojima je moguće sprovesti ovu metodu. 

 

U Kardiološkom centru Puls koristimo CT skener najnovije generacije u cilju dobijanja što boljih i preciznijih snimaka. Osim toga, kod nas ne morate da čekate dugo, jer ćemo vam izaći u susret i brzo zakazati termin koji vama odgovara!

 

Pre nego što se podvrgnete bilo kojoj dijagnostičkoj metodi veoma je dobro da uopšteno nešto saznate o njoj, kako biste rasterećeni i bez straha od nepoznatog otišli na pregled. Iz ovog razloga ćemo vam približiti metode pregleda krvnih sudova, a posebno CT angiografiju jer spada u ključne i najtačnije.

Kome je potreban pregled krvnih sudova?

Pacijenti koji imaju simptome koji ukazuju na neki od problema sa krvnim sudovima se upućuju na ovaj tip pregleda. 

 

Pod problemima sa krvnim sudovima podrazumevamo:

 • začepljenje 
 • trombozu
 • proširenje
 • rascep
 • presavijanje
 • stvaranje aneurizme
 • povrede krvnih sudova bilo koje vrste
 • urođene anatomske anomalije

 

Osim toga, pacijenti koji su u procesu lečenja ili su bili podvrgnuti nekoj intervenciji na venama u cilju kontrolisanja stanja mogu biti upućeni na pregled krvnih sudova.

Koji načini pregleda krvnih sudova postoje?

U zavisnosti od samog pacijenta i njegovog stanja doktor može preporučiti na primer Dopler krvnih sudova ili CT angiografiju.

 

Veoma često se dešava da je prva dijagnostička metoda kojoj pacijent bude podvrgnut Dopler krvnih sudova, a ako se tom prilikom uoče problemi ili nejasnoće, dalje se preporučuje CT angiografija.

Šta je Dopler krvnih sudova?

Dopler krvnih sudova podrazumeva korišćenje ultrazvuka za pregled krvnih sudova, s tim što se za razliku od klasičnog ultrazvučnog pregleda ovde koristi Doplerov efekat u cilju preciznijih rezultata pri praćenju brzine kretanja krvi.

 

Ova metoda je bezbolna, neinvazivna i bezopasna, pa se može ponavljati više puta bez bojazni da će izazvati neželjene efekte.

 

Za samu proceduru nije potrebna priprema. Postupak je jednostavan i nije neprijatan. 

 

Doktor postavlja sondu ultrazvuka na određeno mesto na telu gde se nalazi ono što treba da snimi, u ovom slučaju krvni sud. Anatomija krvnih sudova i brzina kretanja se prate preko ekrana u ordinaciji i doktor veoma brzo može da uoči postoje li problemi poput:

 • početna zadebljanja na zidovima krvnih sudova
 • suženja ili proširenja 
 • postojanje plaka
 • tromboza

Doktor sprovodi dopler krvnih sudova nad pacijantom

 

Šta je CT angiografija?

CT angiografija podrazumeva snimanje krvnih sudova korišćenjem CT skenera i kontrastnog materijala. Na ovaj način se dobijaju precizni snimci koji mogu dati informacije o postojanju:

 • blokada krvnih sudova
 • aneurizme
 • ugrušaka 
 • urođenih anomalija
 • pucanja krvnih sudova
 • tumora
 • povreda
 • plaka
 • problema koji mogu postojati kod povezivanja krvnih sudova

 

Pored toga, ova metoda je važna i za planiranje intervencija (npr. ugradnje bajpasa), praćenje efekata lečenja, takođe i za procenu arterija koje ishranjuju tumor itd. Na ovaj način je moguće snimiti sve krvne sudove, mada obično nema potrebe za tim, nego se pacijentu u zavisnosti od problema koje ima, preporučuje snimanje u određenoj zoni.

 

Kod nas je moguće uraditi CT angiografiju:

 • mozga
 • srca
 • grudnog koša
 • vrata
 • abdomena
 • karlice
 • nogu i stopala
 • ruku i šaka

Kako izgleda CT angiografija?

Pacijentkinja pre početka snimanja CT skeneromCT angiografija ne spada u dijagnostičke metode kojih treba da se plašite. Iako postupak podrazumeva korišćenje rendgenskih zraka, jer se radi na CT skeneru, količina je strogo kontrolisana kako bi ceo postupak prošao bez problema i bez posledica. Moderni CT skeneri, kakav je i onaj koji mi koristimo, poseduju metode kontrole doziranja zraka i njihovog rasipanja na okolne delove tela koji ne treba da se snimaju. Moderna tehnologija rizik od zračenja spušta na minimum.

 

Pacijentu se pre snimanja postavlja braunila kroz koju se pušta kontrastno sredstvo. Kontrast je važan kako bi se dobili snimci velike preciznosti i kvaliteta. Ukoliko ste alergični na bilo šta što ulazi u sastav kontrasta treba to da napomenete doktoru – to ne znači da niste dobar kandidat za snimanje, samo ćete morati da koristite nešto od medikamenata protiv alergije, kako ona ne bi smetala u toku snimanja.

 

Kontrast neće biti pogodan za one čije su alergijske reakcije na neki od sastojaka izuzetno jake, ali i za pacijente sa ozbiljnim oboljenjima bubrega, jer se kontrast na taj način izbacuje iz tela.

 

Za vreme snimanja pacijent leži na krevetu oko kog se nalazi aparat za snimanje. Aparat je u obliku obruča, nije dubok, pa ne bi trebalo da izaziva osećaj klaustrofobije. Jedino što može izazvati neprijatnost jeste zvuk aparata, ali imajte na umu da je to normalno i opustite se. Kada vam tehničar pusti kontrastno sredstvo kroz braunilu, možete osetiti širenje toplote, ali ne i neku nelagodnost.

 

U toku CT snimanja ćete biti sami u prostoriji, ali ste stalno u kontaktu sa članovima našeg tima koji prate snimanje. Snimanje ne traje dugo, svega nekoliko minuta. Duže traje priprema za skeniranje, jer je potrebno pripremiti pacijenta, namestiti ga u odgovarajući položaj, savetovati ako je potrebno, a i posle snimanja treba ostati tu još malo dok neko iz našeg tima ne potvrdi da su slike dobrog kvaliteta, odnosno da je CT angiografija uspela.

 

Rezultate i njihovo tumačenje nećete čekati dugo, naši radiolozi će u najkraćem roku analizirati snimke i dati vam dalja uputstva kojih treba da se pridržavate.

Kako se pripremiti za CT angiografiju?

Priprema nije komplikovana, najvažnije je obavestiti doktora o važnim podacima u vezi sa vašim zdravstvenim stanjem, bolestima, terapiji i slično. Posebno je važno da napomenete ukoliko ste trudni ili dojite. Trudnoća i dojenje ne moraju biti prepreka za ovo snimanje, ali konačnu odluku mora doneti stručno lice.

 

Deca se, npr. veoma retko podvrgavaju ovoj metodi snimanja, jer su osetljivija na zračenje od odraslih ljudi, ali ako to ipak mora da se izvede, postoje načini da se snimanje olakša. Deci i osobama kojima je to potrebno, moguće je dati sredstva za smirenje, kako bi se snimanje brzo i uspešno sprovelo. 

 

Za kvalitetno urađene snimke je potrebno biti izuzetno miran i slušati uputstva tehničara. Pre procedure neophodno je uraditi analize krvi kako bi se videlo stanje bubrega i važno je istaći ako ste alergični na kontrastni materijal. Neke lekove treba prestati uzimati pre skeniranja, ali o tome treba da porazgovarate sa doktorom lično, kako bi vas uputio.

 

Bolesti krvnih sudova spadaju u izuzetno opasne i potencijalno fatalne, zato ih ne smemo zanemariti i najbolje bi bilo odlaziti na preventivne preglede, kako bi se problemi registrovali u što ranijoj fazi. Onog trenutka kada počnete da osećate simptome problema sa krvnim sudovima, bolest je već odmakla i biće potrebno ozbiljno, najčešće doživotno lečenje, a možda i neke intervencije.

 

Krv mora da cirkuliše kroz čitav organizam kako bi on funkcionisao. Zato ne zanemarujte svoje krvne sudove, zakažite pregled kod naših stručnjaka.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ilustrovani prikaz Ateroskleroze

Šta je ateroskleroza?

Ogroman broj ljudi na svetu vodi bitku protiv ateroskleroze. Ovo je treća bolest po učestalosti, što je veoma visok plasman. Osim što je dijagnostikovana kod

Više »
Čovek sa napadom vrtoglavice dok šeta ulicom

Koji su uzroci vrtoglavica?

Vrtoglavica nije sama po sebi bolest, ali može biti znak pristustva nekog problema i zato je ne treba ignorisati.   Najefikasnija i najbrža dijagnostika primarnog

Više »