Kako prepoznati bolesti srca kod dece?

»

»

Kako prepoznati bolesti srca kod dece?
Pedijatar sluša srce novorođenčeta uz pomoć stetoskopa
Kao i kod odraslih osoba i kod dece je važno na vreme uočiti srčane probleme i na vreme odvesti dete da ga pregleda dečiji kardiolog

 

Pedijatar koji prati dete od rođenja i roditelji igraju ključnu ulogu u prepoznavanju potrebe za daljim analizama. Postoje određeni simptomi koji će upućivati na mogućnost postojanja nekog srčanog oboljenja i oni će se veoma često ispoljiti već u prvih nekoliko nedelja života novorođenčeta. 

 

Naravno, to nije uvek slučaj i ako se desi da pedijatar primeti da vašem detetu treba kardiološki pregled sa navršenih nekoliko godina, treba odmah to i da učinite. To što dete godinama živi sa problemom koji nije odmah detektovan, ne znači da je problem u potpunosti i bezopasan. 

Simptomi srčanih problema kod dece

Simptomi mogu biti različiti, jače ili manje izraženi, a nekada se godinama neće pojavljivati, ali kada se pojave, treba ih ozbiljno shvatiti.

 

Kod novorođene dece se problemi sa srcem vrlo često odmah primete jer mogu biti očigledni:

 • beba se brzo zamara u toku jela
 • znoji se mnogo u predelu glave dok jede
 • ne napreduje u kilaži
 • letargična je ili razdražljiva
 • nepravilno diše
 • ređe mokri

 

Kod starije dece mogu se javiti simptomi kao što su:

Bol u grudima kod dece

Bol u grudima kod dece nije tako čest simptom bolesti srca, ali može da bude. Istraživanja su pokazala da se u svega 5% slučajeva bol u grudima kod dece na kraju poveže sa nekim problemom kao što su upale srčane maramice ili mišića ili sa učestalim tahikardijama (ubrzan rad srca). Ono što je specifično za bol koji ukazuje na te probleme jeste da je veoma jak, da utiče i na pravilno disanje, pa će dete teško disati i biti u lošem opštem stanju, a može uz sve to da se javi i visoka telesna temperatura.

 

Ako vam se dete žali na bol ovog tipa, treba da ga pregleda stručnjak, dečji kardiolog, kako bi se utvrdio uzrok. 

 

Bez obzira da li je bol posledica upalnog procesa ili nekog urođenog problema, bez prave dijagnostike lečenje ne može biti uspešno. Kardiološki centar Puls je prilagođen i najmlađima koji imaju potrebu za kardiološkim analizama i lečenjem.

 

Otac drži dete za grudni koš dok plače

Šum na srcu kod dece

Šum na srcu predstavlja turbulentan prolaz krvi kroz srce. Šum na srcu kod dece je veoma česta pojava, ali je u ogromnom procentu u pitanju fiziološki, odnosno bezopasan šum koji ne zahteva lečenje. 

 

Takav šum pedijatar može primetiti, odnosno čuti pomoću stetoskopa ponekad, a najčešće kada se pacijent javlja zbog neke infekcije i slično. Njegov intenzitet brzo slabi, pa se u toku ponovljenih, odnosno kontrolnih pregleda ne čuje, a posle puberteta konačno nestaje.

 

Fiziološki šum nestaje do puberteta jer se tada telo i mišići ubrzano razvijaju i srce se nalazi dalje od stetoskopa, pa je nemoguće više čuti tako tihe šumove. Osim toga, uz njih ne idu nikakvi drugi simptomi.

 

Sa druge strane, organski šum zahteva dalje analize i lečenje. Ovaj tip šuma neće gubiti na intenzitetu, čak može i jačati i pedijatri nemaju problem kod prepoznavanja šumova koji zahtevaju dodatno ispitivanje. 

 

Kada pedijatar primeti šum na srcu kod dece ako posumnja da je u pitanju organski preporučiće dalja ispitivanja.

 

Dečji kardiolog će prvo poslušati rad srca stetoskopom, posle čega može preporučiti eho srca (ehokardiografiju, tj. ultrazvuk srca), a možda i još neke dijagnostičke metode u zavisnosti od situacije.

 

Eho srca – ultrazvuk srca može da pruži informacije o građi srca, performansama pretkomora i komora, može da se vidi kako krv prolazi kroz srce, da li postoji šum, da li postoji tečnost oko srca i slično.

 

Važno je da znate da je ultrazvuk sigurna, bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda koja može biti primenjena na svakom pacijentu, bez obzira na godine. U potpunosti je bezbedno za decu da budu podvrgnuta ultrazvuku. Rezultate dobijate odmah posle snimanja. U Kardiološkom centru Puls vam je dostupna ova dijagnostička metoda bez čekanja.

Nepravilan rad srca – aritmija

Aritmija podrazumeva nepravilan rad srca koji može biti ubrzan (tahikardija) ili usporen (bradikardija). Ovaj tip problema se javlja kod dece kao i kod odraslih osoba i može biti posledica neke urođene srčane mane, poremećaja rada metabolizma, hormonskih promena, promene u nivou elektrolita itd.

 

Aritmija može kao i šum biti prolazna i bezopasna, ali procenu treba da donese dečiji kardiolog.

 

Neke aritmije će zahtevati dugoročno lečenje ili intervenciju, ali je ključno otkriti ih i tretirati ih na vreme kako ne bi uticale na opšte stanje deteta i njegov razvoj.

 

Pregled kod stručnjaka može uključivati:

 • anamnezu – uzimanja podataka o pacijentu, tegobama koje ima, kada se dešavaju problemi, koliko traju itd.
 • EKG, odnosno elektrokardiogram – podrazumeva merenje i snimanje električne aktivnosti srca
 • 24-satni holter – predstavlja merenje električne aktivnosti srca u toku 24 sata. Pacijent dok ima holter obavlja svakodnevne aktivnosti kako bi se pratio rad srca u određenim situacijama u toku dana.

Snimak elektrokardiograma

Urođene srčane mane

Urođene srčane mane takođe nisu retkost, ali nisu sve opasne po život deteta. Neke ne nose za sobom nikakve simptome i ne zahtevaju lečenje, mnoge je moguće lečiti ili hirurškim putem rešiti, posle čega će pacijent voditi normalan život bez ikakvih posledica.

 

Ipak, neki mali procenat urođenih mana će zahtevati dugoročno lečenje, možda i više intervencija, posle kojih će dete i dalje morati da se pazi i neće moći da obavlja baš sve aktivnosti u budućnosti. Takve mane su najteže, ali i najređe.

 

Razlozi za pojavu ovih problema su najčešće nasledni faktor ili neka greška u genetskom materijalu. Osim toga, infekcije majke u toku trudnoće, izloženost štetnim materijama ili dijabetes majke u trudnoći, takođe mogu povećati šansu da novorođenče ima neku srčanu manu.

 

Kao i kod svih bolesti srca, brza i tačna dijagnostika su presudni i veoma često se po rođenju deteta ozbiljniji problemi uoče odmah ili u toku prvih nedelja života.

 

Nekada je moguće već u toku trudnoće u okviru redovnog ultrazvuka koji uključuje i fetalnu ehokardiografiju (pregled koji se radi između 20. i 25. nedelje trudnoće) uočiti neki problem, jer se srce bebe detaljno pregleda i proverava se broj krvnih sudova i kako teče krv. Naravno, ova dijagnostička metoda ima ograničenja, kao u ostalom sve i moguće je da anomalija neće biti uočena već tada. 

 

Dijagnostička metoda koja sa velikom pouzdanošću može otkriti anomalije na srcu i krvnim sudovima je eho srca, odnosno ultrazvuk srca. Kada je razvoj bebe gotov i kada se rodi, tada će doktor imati jasniji uvid ultrazvukom.

 

Ponavljamo još jednom da ultrazvučno snimanje ne šteti bebi i pruža izuzetno važne podatke o izgledu i funkciji srca.

Kako izgleda kardiološki pregled?

Dečiji kardiolog je specijalizovan za rad sa decom uzrasta do 18 godina. Njegov pristup je veoma važan kako bi se dete u toku pregleda osećalo opušteno i sigurno. 

 

Prvo što će uraditi je uzimanje podataka o detetu, bolesti, stanju u kom se dete nalazi, kada se simptomi pojavljuju, kakvi su simptomi, porodičnim bolestima i zato je važno da i roditelj bude prisutan.

 

Posle toga, u zavisnosti od situacije vaše dete može da bude upućeno na analize kao što su:

 • ehokardiografija (ultrazvuk srca)
 • EKG (elektrokardiogram)
 • 24-satni holter monitoring i sl.

Posle detaljnih pregleda će biti definisana dijagnoza i preporučen način lečenja.

 

Poseta doktoru u dečjem uzrastu ume da bude stresna jer deca nisu navikla na takve situacije. Zato je bitno da izaberete mesto gde ćete se i vi i dete osećati sigurno i važno. Nama je svaki pacijent na prvom mestu, jer smo tu zbog vas. 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kardiomiopatija kod dece i tinejdžera

Kardiomiopatija je često oboljenje kod dece i tinejdžera i vodeći uzrok iznenadne srčane smrti u populaciji do 18 godina. Kardiomiopatija je oboljenje srčanog mišića usled kojeg dolazi do promena

Više »