Kada je bol u grudima kod dece bezazlen, a kada može biti razlog za brigu

»

»

Kada je bol u grudima kod dece bezazlen, a kada može biti razlog za brigu
Prof dr Jovan Košutić, Pedijatar – Dečji kardiolog

Bol u grudima obično je povezan sa srčanim udarom ili drugim akutnim srčanim stanjima kod odraslih. Ali šta kada se bol u grudima javi kod dece? Roditelji treba da znaju da je bol u grudima u detinjstvu česta pojava, ali je srećom retko pokazatelj srčanog oboljenja. Uglavnom se bolovi u grudima kod dece javljaju u pubertetu – nešto češće kod devojčica, a veoma retko kod mališana mlađih od pet godina. Najčešći uzrok bola u grudima kod dece i tinejdžera je bol u grudnom košu, u strukturama koje zatvaraju i štite pluća, uključujući rebra i grudnu kost.

Kada je bol u grudima kod dece razlog za hitan odlazak lekaru

Međutim, postoje situacije kada odmah treba zatražiti pomoć lekara kod sledećih simptoma:

 • Bol u grudima pogoršava se tokom nekoliko sati
 • Javio se naglo tokom vežbanja ili fizičke aktivnosti
 • Prate ga problemi sa disanjem, povišena temperatura
 • Prati ga nesvestica, ubrzan srčani ritam, napad panike

U slučaju navedenih simptoma, dovedite dete u PULS kardiološki centar koji ima  Odeljenje dečje kardiologije gde će ga pregledati eminentni, svetski priznat  stručnjak iz oblasti dečije kardiologije  prof. dr Jovan Košutić.

Prof dr Jovan KOšutić - dečji kardiolog

Uzroci bola u grudima kod dece

Neki od uzroka bolova u grudima kod dece uključuju:

 • Kostohondritis (zapaljenje zglobova između rebara i grudne kosti)
 • Istezanje ili upala mišića
 • Refluks kiseline (gorušica)
 • Anksioznost, stezanje u grudima na nervnoj bazi
 • Astma
 • Respiratorne infekcije
 • Srčana oboljenja

Bol u grudima kod dece: mišićno-skeletni sistem

Verovatno najčešći oblici bolova u grudima kod dece su povezani sa nekim iritacijama u grudnom košu ili mišićno-skeletnom sistemu. Obično je reč o kostohondritisu ili upali zglobova između rebara i grudne kosti koji se najčešće javlja kod tinejdžera. Još jedan uobičajeni uzrok je prekordijalni sindrom – pojava oštrog bola blizu srca koji kratko traje. Ovaj sindrom se obično javlja kod dece i mladih ljudi. Iako je tačan uzrok prekordijalnog sindroma nepoznat, ipak se smatra da nagli rast, povreda ili čak loše držanje dovodi do bola.

Bol u grudima kod dece prilikom trčanja

Blaga i prolazna upala grudnih mišića deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Najčešće se javlja prilikom uobičajenih fizičkih aktivnosti dece, posebno trčanja. Obično je to oštar bol koji se nekad ponekad širi u leđa ili ka ruci. Srećom, ovaj bol veoma brzo prolazi. U ovu grupu bolova spadaju i „bolovi rasta“ koji su, takođe, normalna pojava i samim tim bezazleni.

Bol u grudima kod dece: gorušica

Neka deca će osetiti bol u grudima noću dok leže u krevetu  ili će se čak buditi noću. Kao i odrasli, osećaće peckanje u grudima posle određenih obroka. Lekar u ovom slučaju može da odredi terapiju lekovima za otklanjanje simptoma gorušice.

Bol u grudima: astma i repiratorne infekcije

Astma može dovesti do stezanja u grudima kod dece i otežanog  disanja. Povišena temperatura i bol u grudima mogu biti simptomi upale pluća. Jak i uporan bol u grudima može biti simptom pneumotoraksa (nakupljanje vazduha u plućnoj maramici).

Bol u grudima na nervnoj bazi: stres i anksioznost

I baš kao što stres i anksioznost izazivaju teskobu i stezanje u grudima kod odraslih, ponekad i deca imaju iste simptome u grudima. Primećeno je da  emotivnija deca češće doživljavaju bolove u grudima. Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Doktor radi ultrazvuk srca detetu u Puls Kardioloskom Centru

Šta da radite kada dete ima bol u grudima?

Roditelj treba da razgovara sa lekarom o bolovima koje dete ima i da opiše kada se javljaju, koliko traju, kao i da saznaju šta treba da rade ukoliko bol postane jači ili počne češće da se javlja. Takođe je važno poznavati zdravstvenu istoriju porodice.

VAŽNO: Ako u porodici postoje urođena srčana oboljenja ili su članovi porodice iznenada umrli u mladosti, treba pažljivo pratiti zdravlje srca deteta.

Simptomi koji upozoravaju da je bol u grudima izazvan srčanim problemima

 • Bol tokom fizičkog napora, vežbe ili aktivnosti, pa posle prestaje
 • Bol u grudima i pritisak koji ne prestaju
 • Bol u grudima praćen nesvesticom
 • Bol u grudima kod dece rođene sa srčanim manama (urođena srčana bolest)
 • Bol u grudima kod dece koja su imala Kavasakijevu bolest
 • Bol u grudima kod dece koja imaju genetski uzrok visokog holesterola
 • Bol u grudima kod dece čiji je član porodice preminuo iz neobjašnjivih razloga
 • Bol u grudima kod dece u čijoj porodici neko ima kardiomiopatiju

Blagi bol u grudima kod dece

Blagi bol u grudima koji dolazi i prolazi obično nije razlog za uzbunu, ali ukoliko se češće javlja, trebalo bi dete odvesti lekaru. On će proceniti da li je bol u grudima izazvan srčanim smetnjama ili je u pitanju neki drugi uzrok, te potom uputiti dečjem kardiologu. Tokom pregleda lekar može da otkrije:

 • Šum u srcu (nenormalni zvuci protoka krvi između otkucaja srca)
 • Poremećaje u vitalnim funkcijama, uključujući ubrzane ili usporene otkucaje srca, povišen krvni pritisak, ubrzano disanje ili povišenu temperaturu
 • Aritmiju (nepravilan rad srca)

 

 

Kako se dijagnostikuje bol  u grudima kod dece?

Dečji kardiolog prvo detaljno proučava istoriju bolesti deteta, razgovara sa njim i sa roditeljima o tome kada se bol u grudima javlja, kakvog je intenziteta  i koliko traje, gde se tačno javlja. Važni podaci za kardiologa su i da li se to bol javlja tokom mirovanja ili tokom aktivnosti, da li je bol oštar, ili tup, da li je uvek na istom mestu ili se kreće, da li se pri to javljaju još neki simptomi. Lekar može da pita roditelje da li dete ima problema sa anksioznošću ili naglim padom energije i aktivnosti, kao i da li su primetili bilo kakve promene u boji kože tokom epizoda bola u grudima. Nakon detaljnog pregleda, lekar obično pristupa dijagnostičkim testovima.

Svako dete koje dođe kod kardiologa obavlja:

 • EKG – pokazuje nepravilnosti u srčanom ritmu ili otkriva znakove trenutnog ili prethodnog oštećenja srčanog mišića.
 • Ostali dijagnostički testovi, u zavisnosti od uzrasta deteta, mogu uključivati:
 • Ehokardiogram – ultrazvuk srca koji traži strukturne defekte zlatni je standard u dijagnostici srčanih oboljenja kod dece, pokazuje građu srca, performanse pretkomora i komora.
 • Fetalna ehokardiografija –  posebno razvijena u cilju sagledavanja građe i funkcije srca ploda.
 • Rendgenski snimak grudnog koša za traženje preloma zida grudnog koša ili abnormalnosti u obliku ili veličini srca
 • Holter krvnog pritiska – koristi elektrode za praćenje srčanog ritma od 24 do 48 sati.
 • Test opterećenja (ergometrija) – proverava kako srce radi tokom fizičke aktivnosti.

***

PULS kardiološki centar poseduje najsavremniju opremu za dijagnostikovanje srčanih oboljenja. Na Odeljenju dečje kardiologije dete dobija dijagnozu za 2 sata! Preglede obavlja profesor doktor Jovan Košutić uz stalno prisustvo stručnog medicinskog osoblja i lekara.

Srčana oboljenja koja uzrokuju bol u grudima kod dece

Srčana oboljenja retko su uzrok bolova u grudima kod dece.  Stanja koja mogu izazvati bol u grudima uključuju:

 • Kardiomiopatije – zadebljanje srčanog mišića (hipertrofija) ili širenje srčanog mišića (dilatacija)
 • Anomalije koronarne arterije, koje su obično urođene bolesti
 • Miokarditis ili infekcija srčanog mišića kod dece – upala srčanog mišića koje uglavnom izazivaju virusne infekcije. Miokarditis može biti opasan po život i rezultirati lošom funkcijom srca i abnormalnim srčanim ritmom. Na sreću, miokarditis je veoma redak kod dece, svetska statistika pokazuje da se javlja kod jednog deteta na 100.000 dece svake godine.
 • Perikarditis kod dece – infekcija tkiva oko srca, srčane maramice. Ovaj problem se može javiti kao posledica virusnih ili bakterijski infekcija respiratornih organa.

Lečenje ovih srčanih stanja u potpunosti zavisi od stanja i njegove težine. Dostupne su različite opcije lečenja, od lekova i praćenja do operacije na otvorenom srcu.

Srčani udar kod dece  – da li je moguć?

Veoma je retko da dete doživi srčani udar, osim u slučaju da ima neka srčana oboljenja. To mogu da budu:

Hipertrofična kardiomiopatija – abnormalnost srčanog mišića koja ga čini veoma debelim. Zadebljanom srčanom mišiću, ponekad  je potrebno više kiseonika nego što koronarne arterije mogu da obezbede. To vremenom dovodi i srce u opasnost od abnormalnog srčanog ritma, koji može biti opasan po život. Hipertrofična kardiomiopatija je vodeći uzrok iznenadne srčane smrti kod mladih sportista u SAD.

Deca sa istorijom urođenih srčanih mana, Kavasakijeve bolesti i genetskih uzroka visokog holesterola su u većem riziku od srčanog udara i zapušenja koronarne arterije.

Kako roditelj mogu da prate bol u grudima kod dece

Postoji mnogo načina na koje roditelji mogu da pomognu u praćenju bolova u grudima svog deteta. Najvažnije, ohrabrite svoje dete da bude iskreno i da otvoreno priča o svojim simptomima. Ohrabrite svoje dete da vam priča o stresorima kod kuće, u školi ili među prijateljima koji mogu da doprinesu zdravstvenim problemima kao što je bol u grudima. Zamolite dete da vam uvek kaže kada ima bol u grudima i da vam opiše jačinu bola.

VAŽNO: Redovno proveravajte puls vašeg deteta. Ukoliko je preko 180, odmah posetite kardiologa.

 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kardiomiopatija kod dece i tinejdžera

Kardiomiopatija je često oboljenje kod dece i tinejdžera i vodeći uzrok iznenadne srčane smrti u populaciji do 18 godina. Kardiomiopatija je oboljenje srčanog mišića usled kojeg dolazi do promena

Više »