Šum na srcu kod dece

»

»

Šum na srcu kod dece
Doktor pregleda dete uz pomoć stetoskopa
Šum na srcu kod dece je mnogo češća pojava nego što mislimo, i u većini slučajeva je bezopasana. Kod 50 do 70% zdrave dece je moguće u nekim fazama razvoja čuti šum. Ako postoji razlog za dalja ispitivanja pedijatar će reći da dečiji kardiolog treba da pregleda dete, što još uvek ne treba da bude povod za strah i paniku, jer se veoma često i posle specijalističkog pregleda ustanovi da je srce deteta zdravo. 

 

Oko 0.8 % dece se rađa sa srčanim manama, a još manji procenat njih ima probleme koje je teško rešiti. Zato, pratite uputstva lekara i odvedite svoje dete na sve neophodne preglede jer će dobra dijagnostika biti presudna za dalje lečenje, ako je ono neophodno.

Šta je šum na srcu?

Doktori gledaju rezultate pacijentaŠum na srcu predstavlja promenjen zvuk, odnosno turbulentniji prolaz krvi kroz srce. Njega je lako uočiti običnim pregledom pomoću stetoskopa. Veoma često se uočava kod dece različitog uzrasta i u najvećem broju situacija je bezopasan i prolazan. Takav šum srca kod dece koji ne zahteva lečenje naziva se fiziološki. Do puberteta bi trebalo potpuno da nestane, a inače se javlja kad je u organizmu prisutna neka infekcija i njegov intenzitet varira, pojačava se tada, a slabi kada infekcija prođe. 

 

Za razliku od fiziološkog, organski šum ne slabi, nego se održava njegov intenzitet ili jača i on zahteva dalje analize i dečiji kardiolog mora biti obavešten. 

 

Šum na srcu može da bude prvi znak da nešto u vezi sa srcem nije u redu.

Da li šum na srcu kod dece znači da je srce bolesno?

Kao što je napred rečeno nije svaki šum znak za uzbunu i ne znači svaki šum da postoji problem i da je srce bolesno. Dete treba odvesti kod dečijeg kardiologa ukoliko pedijatar smatra da je potrebno. 

 

Određen broj dece će nažalost spadati u drugu grupu kod koje je šum na srcu zaista znak da nešto nije u redu i tada ne treba čekati, treba reagovati odmah..

 

U Kardiološkom centru Puls vas čeka vrhunski stručnjak dečiji kardiolog profesor doktor Jovan Košutić, pa ukoliko postoje bilo kakve sumnje i strahovi u vezi sa radom srčanog mišića vašeg deteta, ne oklevajte da zakažete pregled, jer takvi problemi zahtevaju brzu reakciju i lečenje.

Simptomi bolesti srca kod dece

Bolesti srca kod dece su najčešće urođene i otkrivaju se brzo. Kod nekih, težih slučajeva već po rođenju, a kod drugih u periodu od 2 do 8 nedelja. Postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju u prvim nedeljama života novorođene bebe, jer mogu biti znaci za uzbunu i morate ih pomenuti pedijatru.

 

Simptomi problema sa srcem kod beba su:

 • otežano disanje
 • ubrzano disanje
 • plavkasta boja kože
 • zamor pri hranjenju
 • bol u grudima
 • gubljenje svesti
 • zaostajanje u napredovanju

Zašto nastaju bolesti srca kod beba?

Najčešće su problemi sa srcem kod novorođenih beba vezane za genetiku, odnosno dete može imati genetske predispozicije za njihov razvoj, ali ne mora problem biti nužno nasleđen direktno od roditelja. Takođe razlog može biti i greška u genetskom kodu. 

 

Virusne i bakterijske infekcije prisutne kod majke u trudnoći se isto svrstavaju u razloge za pojavu srčanih mana, ali i korišćenje pojedinih lekova, izloženost štetnim materijama ili rendgenskom zračenju u trudnoći povećavaju rizik.

 

Trudnice koje imaju dijabetes posebno moraju da vode računa o kontrolisanju ove bolesti pre i tokom trudnoće, jer i ona može da utiče na srce bebe.

Dijagnostikovanje šuma srca i bolesti srca

Neke probleme je moguće uočiti i u toku trudnoće, premda su obavezni određeni ultrazvučni pregledi, među kojima je i ekspertski ultrazvuk u periodu od 20. do 26. nedelje kada se radi fetalna ehokardiografija, prilikom koje se veoma detaljno pregleda srce bebe.

 

Ipak, neće svaka promena biti uočena tada, jer ovaj ultrazvuk kao i sve dijagnostičke metode, ima svoja ograničenja i o tome ćete biti obavešteni od strane svog ginekologa.

 

Ehokardiografija srcaPo rođenju će ubrzo biti jasno ako postoji neki problem. Šum na srcu, posebno ako je organski, odnosno onaj koji zahteva posmatranje i lečenje će biti rano uočen, već pregledom stetoskopom on može biti identifikovan.

 

Kada pedijatar prvi put čuje šum na srcu vašeg deteta koje već ima nekoliko godina, veća je verovatnoća da je bezopasan i da se javlja samo kada je organizam u određenim fazama ili infekcijama. Takav šum će uglavnom nestati do puberteta jer se telo razvija i raste, kao i mišići, pa će srce do kraja puberteta biti dalje od stetoskopa i tihi šumovi više neće moći da se čuju.

 

Dijagnostikovanje bolesti srca mora izvršiti stručnjak na osnovu određenih koraka i analiza. Na prvom pregledu možete da očekujete:

 • klinički pregled (kardiolog oluškuje zvukove šumova)
 • EKG (bezbolna i bezopasna metoda koja služi za praćenje i merenje električnih impulsa srca)

 

Posle ovog osnovnog kardiološkog pregleda moguće je utvrditi da li ima potrebe za daljim ispitivanjima ili je šum bezopasan. Ako je potrebno raditi dalje analize, prva će verovatno biti eho srca, odnosno ultrazvuk srca, koji će pomoći kardiologu da vidi oblik, građu srca, dimenzije, njegove mogućnosti, performanse pretkomora i komora, kako pumpa krv, postoji li šum, ima li tečnosti oko srca.

 

Ređe se dešava, ali postoji mogućnost, da se deci tek kasnije, u osnovnoškolskom uzrastu, otkrije šum ili neki drugi problem sa srcem. Bol u grudima kod dece je signal koji nikad ne smemo ignorisati.

Važno je da roditelji tada shvate ozbiljno situaciju i da odvedu dete na specijalistički pregled, posle koga će voditi računa da dete uzima terapiju i prati uputstva. To što je dete treniralo normalno, živelo bez većih problema sa srčanom manom, ne znači da će uvek biti tako bez terapije. Neki šumovi su veoma tihi, a opasni i neke srčane bolesti jednostavno nisu tako lako uočljive, a predstavljaju opasnost i treba ih shvatiti ozbiljno, bez obzira na to kada su dijagnostikovane.

Lečenje bolesti srca

Neki šumovi i srčane mane ne zahtevaju lečenje, ali ukoliko za lečenjem postoji potreba tada je moguće ići u dva pravca – upotreba lekova ili hirurška intervencija, a negde se kombinuju ova dva načina.

 

Kod velikog broja dece je moguće lečiti ili izlečiti bolest, pa njihov život može da se odvija u potpunosti normalno, bez odricanja, ali kod malog broja će zahtevati prilagođavanje načina života i dugačku borbu.

Srčane bolesti kod dece i fizička aktivnost

Da li moje dete može da trenira neki sport ako ima šum na srcu ili neku drugu manu na srcu? 

 

Ovo pitanje najviše muči roditelje, jer su svesni važnosti ovih aktivnosti za razvoj motorike, ali i za zdravlje njihove dece. 

 

Nemoguće je odgovoriti samo da ili ne, jer sve zavisi od deteta, od uzrasta, vrste problema. 

 

Kardiolog će vam dati najbolji odgovor i bez konsultacije sa njim ne smete da odlučujete o toj temi.

Puls kardiološki centar – dečja kardiologija

Navikli smo da vezujemo probleme sa srcem za starije osobe, ali to u stvarnosti nije slučaj i može se desiti pojava ovih bolesti i kod tek rođene dece, ali i kasnije u toku ravoja. 

 

Važno je da znate da neće svaki šum i svaki bol u grudima kod dece biti znak za bolest i da je zapravo u najvećem broju slučajeva kod dece u pitanju fiziološki, prolazan i bezopasan. Ako vas pedijatar uputi na dalja ispitivanja, čak i tada postoji šansa da će rezultati biti pozitivni, a ako bude otkriven neki problem, znajte da savremena medicina nudi mnoge mogućnosti lečenja i da treba da odaberete stručnjake kojima verujete.

 

Najvažnije je da ne odlažete preglede i analize, jer je za srce svaki trenutak važan. Zakažite pregled kod dečijeg kardiologa u Puls kardiološkom centru.

 

 1. Hsu, D., & Pearson, G. (2009). Heart failure in children: part II: diagnosis, treatment, and future directions.. Circulation. Heart failure, 2 5, 490-8
 2. Šum na srcu, Wikipedia

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kardiomiopatija kod dece i tinejdžera

Kardiomiopatija je često oboljenje kod dece i tinejdžera i vodeći uzrok iznenadne srčane smrti u populaciji do 18 godina. Kardiomiopatija je oboljenje srčanog mišića usled kojeg dolazi do promena

Više »