Kako se pripremiti za holter EKG-a

»

»

Kako se pripremiti za holter EKG-a
Žena nosi holter EKG uređaj radi dnevnog praćenja elektrokardiograma
Postoje brojne dijagnostičke metode koje koriste kardiolozima u procesu otkrivanja srčanih problema, a holter EKG spada u najčešće korišćene. 

 

Primenom ove metode moguće je dobiti vredne informacije o načinu na koji radi srce pacijenta, da li preskače ili ubrzava dok se on bavi uobičajenim dnevnim aktivnostima. 

 

Ako vas ili nekog vama bliskog čeka uskoro odlazak kod kardiologa iz ovog razloga, sigurno će vas zanima kako se pripremiti za holter EKG.

 

Sabrali smo na jednom mestu sve informacije važne za holter, šta je on, kako se pripremiti i šta očekivati posle nošenja holtera.

Grafički elektronski prikaz reziltata elektrokardiografijeŠta je EKG srca?

EKG ili elektrokardiogram predstavlja bezbolnu, bezbednu i neinvazivnu dijagnostičku metodu u toku koje se beleže električni signali srca na papir ili se vide na računaru. 

 

EKG se najčešće radi u ordinaciji i snimanje ne traje dugo, pa je nekad teško zabeležiti odstupanja u radu srca, jer se može desiti da baš u tom momentu problem nije aktivan.

Šta je holter EKG-a?

Holter je zapravo uređaj veličine mobilnog telefona, koji je povezan žicama sa elektrodama i njegov zadatak je da beleži električnu aktivnost srca duži vremenski period, od 24 sata do 72 u zavisnosti od potrebe.

 

Holter EKG srca je bezbolna, bezbedna, neinvazivna dijagnostička metoda, tako da pacijenti ne treba da strahuju ukoliko im je preporučena.

 

Ovu metodu će doktor predložiti pacijentu ukoliko običan EKG ne može da otkrije nepravilnosti u radu srca i potrebno je duže vreme snimanja i nadgledanja srčane radnje.

 

Najčešći kandidati za holter su pacijenti koji u određenim trenucima osećaju da im srce radi nepravilno ili imaju nesvestice ili neke druge simptome koji izazivaju sumnju na postojanje neke bolesti srca.

Kada doktor preporučuje holter srca?

Brojni su razlozi zbog kojih vam doktor može preporučiti ovu dijagnostičku metodu. Među najčešće spadaju:

  • lupanje srca
  • preskakanje srca
  • ubrzan puls
  • vrtoglavica
  • nesvestica
  • gubitak svesti
  • gubitak daha
  • bol u grudima

Svi ovi simptomi zapravo spadaju u simptome kardiovaskularnih oboljenja i zato je doktorima veoma važno da prvo provere stanje srca.

 

Pacijentima koji su imali infarkt ili imaju neku bolest srca takođe se često preporučuje holter kako bi kardiolog imao uvid u stanje srca i način na koji ono reaguje na terapiju. 

 

Praćenje efekata terapije kod osoba sa dijagnostikovanim aritmijama takođe ne može biti efikasno bez holtera srca.

 

Osobe sa ugrađenim pejsmejkerom će takođe u određenim vremenskim intervalima biti kandidati za ovu metodu, jer je neophodno proveravati rad i efikasnost pejsmejkera.

Kako funkcioniše holter srca?

Holter srca je uređaj na baterije koji se sastoji od više delova. Elektrode se postavljaju na telo pacijenta i one su povezane žicama za aparat u kom će se beležiti podaci.

 

Kardiolog će uzeti dosta faktora u obzir i daće konačnu preporuku koliko dana pacijent treba da nosi holter. Najčešće je u pitanju period od 24 sata, ali može biti i 48 ili 72.

 

Ova metoda je važna i vredna jer analizira srednju srčanu frekvencu, detektuje poremećaje ritma, analizira ST segmente i pauze u srčanom ritmu.

Da li je nošenje holtera rizično?

Ne! Nošenje holtera je bezbedno, ne može vam nauditi, može vam samo smetati jer niste navikli da obavljate svakodnevne aktivnosti ili spavate dok vam je nešto zalepljeno za grudi. 

 

On ne treba da vam ograničava aktivnosti jer je njegova svrha da prati rad vašeg srca u svakodnevnim aktivnostima.

 

Ipak treba obratiti pažnju na to da ga ne smete kvasiti i poželjno je ne približavati se detektorima za metal, magnetima, mikrotalasnim pećnicama, električnim brijačima, električnim četkicama za zube kako ne bi ovi uređaji ometali njegov rad.

 

Treba i mobilni telefon držati podalje od holtera, bar 15 cm treba da iznosi udaljenost.

Kako se pripremiti za holter?

Čitanjem prethodnih redova već ste uradili mnogo na pripremi. Uvideli ste prednosti ove dijagnostičke metode i saznali ste da je neinvazivna, bezbedna i bezbolna!

 

Ovo je veoma važno kako biste opušteni pristupili ovoj metodi.

 

Pre nego što vam bude postavljen uređaj, treba da se okupate, jer nećete moći to da činite dok imate holter srca na svom telu. Njega nije teško skinuti, ali teško da ćete moći ponovo da ga postavite kako treba posle tuširanja.

 

Postavljanje holtera će vam izvršiti tehničar obučen za to, a on će i ukloniti uređaj kada se vratite u ordinaciju posle 24 sata ili više, u zavisnosti od uputstava kardiologa.

 

Muškarcima je često potrebno obrijati delove, kako bi elektrode mogle biti pričvršćene za telo.

 

Posle postavljanja elektroda, one se žicama vezuju za uređaj, koji možete zakačiti oko struka. Holter i elektrode se neće ni primetiti ispod odeće.

 

Ukoliko je potrebno, tehničar treba da vam objasni sve nedoumice koje imate u vezi sa korišćenjem uređaja, jer je svima u interesu da snimanje bude uspešno. 

 

U toku nošenja holtera potrebno je voditi i dnevnik aktivnosti. Treba zapisivati šta ste radili u kom periodu, a posebno treba zapisati i opisati ako se jave neke nelagodnosti. Poređenjem dnevnika i informacija sa holtera kardiolog će dobiti širu sliku vašeg stanja.

 

Može da se dogodi da ovakav holter srca ne uspe u propisanom periodu da zabeleži nepravilnosti, pa se nekada pacijentima preporučuje bežični holter koji može da se nosi još više dana ili nedelja. Odluku o tome će doneti kardiolog, a u Kardiološko centru Puls se nalaze kardiolozi čijim odlukama možete verovati.

Šta očekivati posle holtera?

Kada vam je holter EKG uklonjen, doktor analizira rezultate i vaš dnevnik aktivnosti i donosi dijagnozu ili vas upućuje na dalje pretrage. 

 

Nekada će podaci dobijeni na ovaj način biti dovoljni za dijagnostiku, pa će vam biti preporučena terapija i učestalost kardioloških kontrola. 

 

Dobićete sve neophodne informacije kako biste mogli da unapredite svoje zdravlje i sprečite pogoršanje bolesti.

 

Doktor pregleda rezultate pacijenta

Koje su prednosti holtera?

Holter srca ima nekoliko prednosti u odnosu na EKG. To naravno ne znači da EKG nije vredna i tačna metoda, jer on to svakako jeste, ali EKG najčešće ne traje dugo i radi se u stanju mirovanja, tako da kod nekih osoba jednostavno nije moguće u takvim uslovima uočiti nepravilnosti u radu srca.

 

Holter EKG duže beleži srčanu aktivnost i to čini dok osoba koja ga nosi radi svakodnevne aktivnosti (u pokretu je, pod opterećenjem), ali i kad miruje, odnosno odmara i spava. Na taj način je obuhvaćeno mnogo više mogućnosti da dođe do javljanja problema na čije lečenje se treba posle koncentrisati.

 

Osim toga, doktor može doći do zaključka i šta je okidač za pojavu poteškoće, što će takođe pomoći u kontrolisanju bolesti.

Gde je moguće dobiti ovu uslugu?

U Kardiološkom centru Puls pružamo sve usluge iz domena kardiologije, a holter EKG-a je jedna od njih. 

 

Naši medicinski tehničari i kardiolozi su tu da vam pomognu da ceo proces analiziranja električne aktivnosti vašeg srca prođe u najboljem redu kako bi dobijeni rezultati biti jasni i tačni. 

 

Sve u vezi sa zdravljem srca zahteva najbolje dostupne stručnjake i najbolju opremu. Ako želite najbolju i najbržu uslugu, pozovite nas i zakažite termin. 

 

Reference:

Holter monitoring in the evaluation of myocardial ischemia, S Ilić, Lj Hadzi-Pesić, Srp Arh Celok Lek. 1987 Jul;115(7):781-8.

Holter EKG, Wikipedia

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor