Šta možemo saznati uz pomoć holter monitoringa?

»

»

Šta možemo saznati uz pomoć holter monitoringa?
Postavljanje holter monitoringa
Holter monitoring je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se prati rad srca pacijenta, radi otkrivanja različitih promena poput poremećaja u srčanom ritmu, ali takođe služi da zabeleži vrednosti krvnog pritiska pacijenta tokom određenog vremenskog perioda. Praćenje se može odvijati na nivou 24, odnosno, 48 sati ili čak do sedam dana. 

 

Preciznost podataka koji se dobiju na ovaj način mnogo je veća nego što je to slučaj sa praćenjem ritma otkucaja srca kroz EKG. Razlog je jednostavan – EKG prati rad srca i njegov ritam samo tokom ove relativno kratke procedure merenja srčane aktivnosti (to obično traje oko desetak minuta), dok je holter priključen na pacijenta duže i uspeva da snimi rad srca u višesatnom i višednevnom vremenskom periodu

 

Istraživanja su pokazala da 24h holter pruža 60% šansi za detekciju promena na EKG-u srca, dok praćenjem dužim od četiri dana, šanse za otkrivanje anomalija dostižu 90%. No, tek nakon sedam dana postoji šansa da se dobiju najprecizniji rezultati i tada je procenat detekcije promenjenog srčanog ritma čak 98%. 

 

Podaci koje holter zabeleži značajni su za lekara, jer mu daju uvid u stanje srčanog mišića pacijenta, kao i uvid u način na koji mišić funkcioniše tokom dana i uobičajenih dnevnih aktivnosti pacijenta. 

 

Na aktivnost, ritam i način na koji će srčani mišić raditi utiče više važnih faktora, a to su pre svega:

 • doba dana (jer neće biti isto opterećen dok spavamo ili dok smo budni i obavljamo niz dnevnih obaveza)
 • aktivnost (važno je da li u određenom trenutku mirujemo ili hodamo, trčimo, penjemo se uz stepenice i sl.)
 • psihičko stanje igra značajnu ulogu u radu srčanog mišića (odnosno da li smo smireni, uzbuđeni zbog lepih vesti ili smo pod nekom vrstom stresa zbog loših vesti).

Ukoliko vam je lekar preporučio da uradite holter EKG-a na dan, dva ili sedam i pitate se zbog čega je važna ova dijagnostička procedura, na koji način se vrši monitoring rada srčanog mišića i zbog kojih simptoma se pacijentu preporučuje ova metoda, onda ćete u narednim redovima pronaći odgovore na sva ova pitanja i dodatno dobiti savete za što pravilnije ponašanje tokom tih ključnih 24, 48 ili više sati.

U kojim slučajevima se preporučuje holter monitoring srca?

 

Pacijent u toku lekarskog pregleda

 

Kada pacijent dođe na totalni pregled srca i sa lekarom razgovara o simptomima koji se redovno ili povremeno javljaju a uključuju neke ili sve od sledećih: lupanje i preskakanje srca, vrtoglavice, gubitak svesti zbog nepoznatog razloga (sinkope), bol u grudima; onda je najbolje rešenje uraditi EKG holter, koji će lekaru pomoći da dobije dodatne informacije na osnovu kojih će moći da uspostavi konačnu dijagnozu. 

 

Pored toga što se holter EKG koristi kao dijagnostička metoda za utvrđivanje postojanja aritmija, zatim kod varijacija u visini krvnog pritiska, praćenje stanja pacijenata koji su imali infarkt ili bolest srčanog mišića i kao metoda za praćenje dejstva terapije, ona se može koristiti i za procenu radne sposobnosti. Zaposleni na pozicijama gde je potrebna vrhunska fizička pripremljenost (piloti, astronauti, ronioci, padobranci i vatrogasci) često prolaze ovake preglede. Takođe, sportisti se često podvrgavaju detaljnim pregledima srca, pa je holter sastavni deo te dijagnostike, kako bi se otkrile eventualne srčane mane.

 

24 ili 48 sati sa holterom – sve što treba da znate

Holter EKG snimanje se izvodi tako što se na grudni koš pacijenta postave elektrode, koje su povezane sa malim aparatom veličine mobilnog telefona koji se najčešće nosi oko pojasa. Tokom perioda od 24 ili 48 sati (a po potrebi i duže) aparat beleži elektrokardiogram (EKG) pacijenta. Cilj ovakvog monitoringa je da utvrdi na koji način se ponaša srce pacijenta dok on obavlja uobičajene dnevne aktivnosti (ustane, doručkuje, ide na posao, sastanke, ruča, vraća se sa posla, penje se stepeništem, ima neku laganu fizičku aktivnost, gleda utakmicu i sl.)

 

Kako bi svaki trenutak ovog snimanja bio što preciznije zabeležen, pacijent ima zadatak da vodi dnevnik svojih dnevnih aktivnosti i da u njega upisuje sve simptome ili promene koje uoči tokom dana. Dakle, ovaj dnevnik treba da sadrži tačnu satnicu aktivnosti, njihove nazive, zatim tegobe koje se javljaju, njihov opis i vreme u koje su se pojavile, ali i vreme u koje uzima određenu terapiju za pritisak ili druge eventualne zdravstvene probleme. 

6  saveta za pravilno nošenje holtera

 1. Za vreme nošenja holtera ne skidati, ne pomerati i ne odlepljivati elektrode i nalepnice kako ne bi došlo do prekida u praćenju srčanog ritma.
 2. Ne tuširati se i ne plivati za vreme nošenja aparata za monitoring srca.
 3. U periodu nošenja EKG holtera ne treba se približavati mikrotalasnoj rerni, detektorima za metal, laptopu, električnoj četkici, pa čak ni mobilnim telefonima, jer njihova blizina može uticati na beleženje informacija na holteru.
 4. Ne treba mahati previše rukama, jer to može uticati na rad aparata.
 5. Precizno vođenje dnevnika aktivnosti i subjektivnih tegoba. U slučaju npr. pojave bola zbog određene aktivnosti, treba navesti vreme početka i prestanka i način na koji je prestala (uzimanjem leka ili prestankom fizičke aktivnosti).
 6. Iako nije baš lako, preporuka je da pacijent treba da obavlja dnevne aktivnosti kao da nema priključen holter

 

Pacijent sa holterom

Šta nakon skidanja EKG holtera?

Nakon 24, 48 ili više sati, EKG holter se skida u ordinaciji, a podaci se sa aparata prebacuju na računar, gde ih lekar kasnije analizira i izvodi zaključke. Neki od parametara koje prati su: srednja srčana frekvencija, depresija ST segmenta, poremećaji srčanog ritma, pauze u radu srca i dužina trajanja pojedinih intervala u EKG zapisu. 

 

Na osnovu rezultata, lekari donose zaključak da li kod pacijenta postoji ishemija miokarda, poremećaji provođenja srčanog impulsa, aritmija ili neki drugi poremećaj rada srca, na osnovu čega se donosi odluka o terapiji i daljoj dijagnostici. 

 

Zakažite holter monitoring srca kod vašeg kardiologa u A bloku

Ukoliko vam je potrebna ova korisna dijagnostička procedura, koja će u vrlo kratkom vremenskom roku doneti veliki broj korisnih informacija vašem kardiologu, onda je ovo pravi trenutak da zakažete 24h holter ili 48h holter. Puls kardiološki centar ima dugogodišnje iskustvo u sprovođenju ove dijagnostičke metode, između ostalog i kod pacijenata koji su imali infarkt, koji imaju ugrađen stent ili su imali neku drugu intervenciju na srcu, a još uvek su fizički veoma aktivni i potrebno je permanentno pratiti njihovo stanje. 

 

Za sve informacije o ovoj dijagnostičkoj metodi i zakazivanju kardiološkog pregleda i EKG holtera, kontaktirajte nas i mi ćemo vam dati sve potrebne informacije. Posetite naš sajt i saznajte više o ostalim uslugama koje nudimo našim pacijentima.

 

Reference

 

 1. Lipski, J., Cohen, L., Espinoza, J., Motro, M., Dack, S., & Donoso, E. (1976). Value of Holter monitoring in assessing cardiac arrhythmias in symptomatic patients.. The American journal of cardiology, 37 1, 102-7.
 2. Romero, C. (1976). Holter monitoring in the diagnosis and management of cardiac rhythm disturbances.. The Medical clinics of North America, 60 2, 299-313.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor