Miokarditis – Bolesti srčanog mišića

»

»

Miokarditis – Bolesti srčanog mišića
Čovek drži ruku u predelu grudi usled bola. Na slici prikazani 3D ilustrovani virusi
Različiti zapaljenjski procesi izazvani virusima i bakterijama mogu ostaviti posledice i na zdravlje i na funkcionisanje srca. Miokarditis se neretko dešava posle takvih upala ili usled postojanja nekih autoimunih bolesti i ukoliko se ne leči može biti veoma opasan. Zato čak i kad nemate istoriju kardiovaskularnih bolesti, ako posle neke infekcije primetite simptome koji ukazuju da vaše srce trpi, treba da se obratite stručnjaku. 

 

Ako vam treba pregled kardiologa u Beogradu naša ustanova je pravo mesto za vas. Na jednom mestu u najkraćem roku uradićete sve neophodne analize, dobiti dijagnozu i upute za dalje lečenje otkrivenog problema.

 

Kako biste u slučaju potrebe reagovali na vreme, korisno je da znate neke najvažnije činjenice o ovoj bolesti, simptomima i načinu lečenja.

Šta je miokarditis?

Miokard je srčani mišić, a miokarditis se odnosi na upalu srčanog mišića. Usled upale koja obuhvata srčani mišić, srčane ćelije otiču i propadaju, zbog čega dolazi do problema sa radom srčanog mišića i električnog provodnog sistema srca. Kada se ovo desi srce otežano pumpa krv i zbog toga pacijenti osećaju aritmije i najčešće se zbog njih i javljaju doktoru. Rad srca kada je u pitanju miokarditis može biti opisan kao ubrzan ili jednostavno nepravilan. Ti problemi u funkcionisanju prestaju kada se bolest izleči.

 

S druge strane, ako je upala jaka ili se ne leči na vreme ili se ne leči adekvatno, mogu ostati trajne posledice. Kada ćelije srca bespovratno propadnu nastaju ožiljci, a zatim i proširenje srčanih šupljina, posle čega pacijentu biva dijagnostikovana srčana slabost, koja predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje i život. Srčana slabost nekada zahteva ugradnju uređaja koji će pomagati u radu srca, a nekad čak transplataciju.

 

U većini slučajeva ova upala se uspešno leči, ali je nemoguće tačno reći da li će se vratiti. Nije neobično da se nekim pacijentima posle određenog vremena opet ponovi.

Prikaz zdravog srca i miokarditisa

Koji su simptomi miokarditisa?

Simptomi upale srčanog mišića mogu u potpunosti izostati, ali to nažalost ne znači da je tada ovo bezopasna bolest. Dešava se, do duše ne često, da prvi simptom bude nagla srčana smrt. Takođe, problem postoji i u tome što je simptome ponekad moguće zameniti sa tipičnim znacima da imamo neku virusnu infekciju ili neku drugu bolest srca.

 

Iz tih razloga, dijagnozu i lečenje ne treba da sprovodimo na svoju ruku nego isključivo uz konsultacije sa lekarima.

 

Najčešći simptomi miokarditisa su:

 • treperenje u grudima
 • preskakanje srca
 • lupanje srca
 • bol u grudima
 • pritisak u grudima
 • umor, premor pri obavljanju uobičajenih aktivnosti
 • nedostatak daha (može se javiti posle bilo kakve fizičke aktivnosti, a čak i u mirovanju)
 • oticanje nogu, stopala, ruku zbog zadržavanja vode
 • gubljenje svesti 
 • glavobolja 
 • bolovi u telu kao kod virusne infekcije
 • dijareja
 • upala grla
 • povišena temperatura

Zašto nastaje miokarditis?

Upala srčanog mišića najčešće se dešava kao posledica postojanja nekog drugog problema u organizmu. Najčešće su sledeće situacije:

 • virusna infekcija – brojni virusi mogu izazvati probleme sa srčanim mišićem, a među njima su: adenovirus, koksaki, parvovirus B 19, Epstein-Barr virus, HIV, virus koji izaziva varičele, humani herpes virus 6, virus hepatitisa C i SARS-Cov-2 (u slučaju koronavirusa odgovornog za nastanak pandemije često je miokarditis bio razlog za iznenadnu srčanu smrt)
 • bakterijska infekcija – među bakterijama koje mogu izazvati miokarditis su stafilokok, streptokok, bakterija koja izaziva Lajmsku bolest, a pre je često ova upala bila posledica bakterije Corynebacterium diptheriae
 • paraziti – hlamidija, Trypanosoma cruzi i toksoplazma
 • autoimune bolesti – lupus, reumatoidni artritis, gigantocelularni arteritis, dermatomiozitis, sarkoidoza, skleroderma
 • pojedini lekovi – može se desiti da medikamenti među kojima su penicillin, clozapine, ampicillin, methyldopa, hydrochlorothiazide i sulfonamidi podstaknu pojavu ovog problema
 • toksini – otrovi određenih vrsta pauka, arsenik, ugljen-monoksid, olovo

Kako se dijagnostikuje miokarditis?

Kada doktor posumnja na osnovu anamneze da pacijent ima upalu srčanog mišića, dostupno mu je nekoliko metoda koje mogu pomoći da utvrdi postojanje ove bolesti. Ipak, ne postoji nešto baš specifično samo za otkrivanje miokarditisa i zato je za brzu i tačnu dijagnostiku jako važno znanje i iskustvo osobe koja vas pregleda.

 

Najčešće se primenjuju sledeće metode:

 • EKG – Veoma je dobra metoda za otkrivanje aritmija, ipak miokarditis ne podrazumeva uvek poremećaje srčanog ritma, pa u mnogim situacijama ovo neće biti dovoljno i neće biti jedina metoda kojoj će pacijent biti podvrgnut u cilju otkrivanja bolesti.
 • Laboratorijske analize – Kako obično neke druge infekcije dovode do pojave ove bolesti laboratorijske analize jesu potrebne zbog lečenja primarne bolesti, ali neke među kojima su CK-Mb i troponin mogu biti pokazatelj i da nešto nije u redu sa srčanim mišićem.
 • Eho (ultrazvuk) srca – Ova neinvazivna metoda može pomoći da se uvide problemi kao što su: uvećano srce, zadebljanje zidova, problemi sa njihovom pokretljivošću, slabost srca, tromb, nakupljena tečnost. 
 • Rendgensko snimanje grudnog koša – Rendgenskim snimanjem je moguće pronaći potencijalne znake za srčanu slabost kao što su uvećana senka srca i nakupljena tečnost oko srca.
 • Magnetna rezonanca srca – Ovo je još jedan način na koji se može dobiti jasna slika strukture, oblika, veličine srca, kao i toga da li je došlo do nekih problema sa njegovom funkcijom. Takođe je moguće uočiti ukoliko su na srčanom mišiću nastali ožiljci usled propadanja srčanih ćelija.
 • Kateterizacija srca i endomiokardna biopsija – Analize na ovaj način sprovedene podrazumevaju invazivnost, a ne moraju uvek dati tačne rezultate. Kateterom se preko vene na ruci ili preponi dovode instrumenti do srca gde se uzima deo tkiva na analizu. Mana ove metode je u tome što se može desiti da analizirano tkivo nije uzeto sa mesta obuhvaćenog upalom, pa rezultati tada ne budu pouzdani.

 

Pacijentkinja na bicikl-ergometru u Kardiološkom centru Puls

Lečenje miokarditisa

Većina bolesnika spontano prevazilazi ovu bolest (čak 80% njih), dok se kod nekih ona zaista može iskomplikovati i ostaviti velike posledice. Ako ste imali potrebu da se zbog upale srčanog mišića javite lekaru, pridržavajte se terapije, mirujte, ne naprežirte se i osećaćete se bolje posle nekoliko dana ili nekoliko nedelja. Tok lečenja i brzina lečenja dosta zavise i od samog pacijenta. Posle upale nije preporučljivo brzo se vraćati nekim napornijim aktivnostima, pa se na primer sportistima uvek naglašava da ne treba da vežbaju punom snagom sve dok postoji opasnost od naglog srčanog zastoja.

 

Određeni broj pacijenata će morati da bude hospitalizovan, pa će terapiju primati u strogo kontrolisanim uslovima. Oni kod kojih dođe do razvoja bolesti, do pojave srčane slabosti treba da se naviknu na nov način života, redovne kontrole, strogo uzimanje terapije i praćenje saveta lekara. U nekim situacijama ni ovo nije dovoljno, pa je potrebna neka intervencija ugradnje uređaja koji će podsticati rad srca ili čak transplatacija.

 

Svaka bolest vezana za srce treba da bude shvaćena veoma ozbiljno. Ako srce ne radi dobro čitav organizam pati i to se zaista veoma brzo odražava na naš način života, sve aktivnosti kojim se bavimo, pa i na naš životni vek. Iz tog razloga nikada ne treba čekati i odlagati pregled kardiologa, posebno ako osetimo da naše stanje ili rad našeg srca odstupaju od uobičajenog.

 

Naš tim čini više od 20 kardiologa uvek dostupnih za pacijente koji brinu o svom srcu. Pozovite nas i rezervišite termin koji vam odgovara. 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor