Vrste pejsmejkera i komplikacije do koijh može doći nakon ugradnje

»

»

Vrste pejsmejkera i komplikacije do koijh može doći nakon ugradnje
Doktor drži pejsmejker ispred monitora
Nepravilan rad srca je jedan od najčešćih razloga javljanja kardiologu. Nekada odstupanja nisu strašna i ne zahtevaju lečenje, u nekim situacijama je moguće redovnim uzimanjem terapije držati rad srca pod kontrolom, a nekada je ugradnja pejsmejkera jedina opcija koja može pacijentu da pruži normalan život bez stalnog straha.

 

Ako se vi ili neko vama blizak priprema za ovu intervenciju, dobro je da znate što više o aparatu koji spašava život i čini ga kvalitetnijim.

Šta je pejsmejker?

Pejsmejker je aparat koji je sastavljen iz dva dela. Jedan deo predstavlja generator električnih impulsa, a drugi deo čine elektrode pomoću kojih se prenose impulsi od generatora do srca. On je mali, veličine je kutije šibica i predviđen je za ugradnju u predelu grudnog koša, ispod kože. Zahvaljujući njemu moguće je održavati idealan broj otkucaja srca u minuti, što je oko 70. 

 

Njegova važnost za osobu koja ima problema sa radom srca je ogromna! 

 

Nove generacije pejsmejkera su toliko napredne i osetljive da se lako prilagođavaju svakom pacijentu. Pouzdaniji su nego ikad, a ugradnja pejsmejkera se danas smatra rutinskom procedurom koja traje oko sat vremena.

 

Samo u Srbiji se godišnje ugradi preko 4.000 pejsmejkera, a na globalnom nivou taj broj je mnogostruko veći.

 

Pejsmejker

 

Kada je potrebno ugraditi pejsmejker?

Kada dođe do problema sa električnom aktivnošću srca, bez obzira da li su u pitanju tahikardije (ubrzan rad) ili bradikardije (usporen rad) moguće je ugraditi pejsmejker. Naravno, odluku o tome ne donosi pacijent, nego isključivo kardiolog koji prati vaše stanje. Ponekad će adekvatna terapija biti rešenje, a nekada će to biti ovaj aparat.

 

Najbolji kardiolozi u zemlji čine tim lekara Kardiološkog centra PulsKod nas možete obaviti sve dijagnostičke analize, a i ovu intervenciju bez dugog čekanja, jer problemi sa srcem uvek zahtevaju brzu reakciju.

Koje vrste pejsmejkera postoje?

  • Pejsmejkeri koji koriguju spor rad srca (antibradikardni pejsmejkeri)

Spor srčani ritam i zastoji u radu srca mogu biti opasni po život pacijenta. Kada je zastoj duži, tada je i mozak duže bez neophodne ishrane, pa može pretrpeti oštećenja.

 

Simptomi bradikardije su zamor, nesvestica, vrtoglavica, pa i gubitak svesti. Važno je istaći da se ovi simptomi javljaju čak i kada pacijent hoda po ravnom i nije izložen nekom posebnom naporu.

 

Bradikardiju je potrebno što pre dijagnostikovati i lečiti.

  • Pejsmejkeri za zaustavljanje malignih aritmija srca (kardioverterdefibrilatori)

Ova vrsta pejsmejkera omogućava zaustavljanje malignih aritmija, ali ne i sprečavanje njihove pojave. Za taj deo su zaduženi antiaritmici, lekovi koji treba da smanje verovatnoću pojave ovih nekontrolisanih otkucaja srca.

 

Uzrok velikog broja otkucaja srca mogu biti različita stanja i oboljenja, ali je izuzetno opasno kada taj broj iznosi između 180 i 260 u minuti. Takvom pacijentu je neophodna hitna pomoć, jer ne može dugo tolerisati to stanje. Ako ne dobije pomoć, dolazi do prestanka rada srca kao pumpe i prestanka ishrane drugih delova tela.

 

Pejsmejker koji se ugrađuje zbog ovih problema može da razlikuje ubrzan rad srca koji nije opasan po život i ovaj koji jeste i zaustavlja ga i omogućava normalan rad srca.

 

Postoje dva načina na koji pejsmejker može prekinuti opasan ritam:

 

  1. Elektrostimulacija – ovo pacijent često ne oseća, može osećati simptome tahikardije koji podrazumevaju nesvesticu i kratak dah.
  2. Elektrošok – ovo osoba zaista oseća kao veoma jak udarac u predelu grudi.
  • Pejsmejkeri za popravljanje srčane slabosti (reinhronizacioni pejsmejkeri)

Reinhronizacioni pejsmejker je vrsta pogodna za bolesnike koji imaju određene srčane slabosti, pri čemu dolazi do električno asinhrone stimulacije leve i desne komore koja dalje vodi do mehaničke asinhronije što oslabljuje srce kao pumpu.

 

Ovaj uređaj omogućava sinhrono stimulisanje leve i desne komore. Kod većine pacijenata on će do neke mere dovesti do oporavka od srčane slabosti, a kod nekih će oporavak biti potpun.

 

U svakom slučaju, poboljšaće kvalitet života osobi kojoj je ugrađen.

 

Kako izgleda ugradnja pejsmejkera?

Ugradnja ovog uređaja je prerasla u rutinske procedure koje se odvijaju pod lokalnom anestezijom. U Kardiološkom centru Puls intervencija ugradnje se vrši u specijalno opremljenim angio salama, a doktori koji sprovode proceduru poseduju ogromno iskustvo! 

 

Ako vam je potrebno podrobnije objašnjenje intervencije i ako tragate za najboljim mestom gde biste mogli da dobijete kvalitetnu i brzu uslugu, zakažite pregled kod nekog od naših specijalista. Do tada treba da znate da se aparat ugrađuje na levoj strani, najčešće ispod ključne kosti. Za to se posebno pripremi prostor, odnosno džep u koji će biti postavljen.

 

Elektrode doktor postavlja kroz vene do odgovarajućih komora i pretkomora. Sve će zavisiti od problema koji pacijent ima. One se pričvršćuju za srčani mišić kada je utvrđeno da je sve u redu. Trajanje ove procedure je oko sat vremena, s tim da kad je u pitanju pejsmejker koji utiče i na levu i desnu komoru, može trajati duže.

 

Kod kuće ćete biti već sutra, a koliko često ćete dolaziti na kontrolne preglede može vam reći samo specijalista koji je proceduru izvršio.

 

Doktor i medicinska sestra tokom operacije ugradnje pejsmejkera

Komplikacije posle ugradnje pejsmejkera

Komplikacije su moguće posle svake procedure, pa i one najjednostavnije, te je slučaj i posle operacije srca. Međutim, one su u ovoj situaciji dosta retke, a posebno su retke ozbiljnije posledice koje mogu ugroziti život.

 

Navešćemo vam šta je sve moguće da se desi posle procedure ugradnje ovog aparata, ali ništa od ovoga ne treba da bude presudno za vašu odluku da na operaciju pristanete. 

 

Mnogo je veća verovatnoća da ništa od komplikacija posle pejsmejkera nećete osetiti, a život sa njim vam može biti mnogo bezbrižniji i bolji. 

 

  • Modrice (hematomi) – postoji verovatnoća da ćete posle procedure na mestu ugradnje primetiti modrice. Ovo je najčešća komplikacija, ali ne treba da se plašite i ne treba sami da je tretirate ni na kakav način. Možete ovo prijaviti lekaru, ali najčešće modrica prolazi sama.
  • Infekcija – nekada se može desiti da se rana inficira i to u periodu od nekoliko nedelja posle intervencije. Ako vidite otok, crvenilo i primetite da imate visoku temperaturu velika je verovatnoća da je infekcija u pitanju. U toj situaciji ne treba da paničite i sami rešavate problem, obratite se lekaru i u bolničkim uslovima on će problem lako tretirati i rešiti. 
  • Rupture –  odnosno pucanja plućne maramice i srca spadaju u najređe probleme koji se mogu javiti, ali je i njih moguće rešiti tako da pacijent ne oseća posledice posle. Samo je važno da problem leči stručno lice jer su neophodni bolnički uslovi i stručni nadzor.

 

Pejsmejker je čudo tehnologije čija je svrha poboljšanje života ljudi sa ozbiljnim problemima u radu srca. To što ga imate ne mora da vas ograničava ni u kakvom pogledu. Jedino što može da vam se desi jeste da kad prolazite kroz detektor metala izazovete njegovo pištanje. Možete koristiti sve uređaje, a zahvaljujući razvoju tehnologije sada postoje i magneti i ostali uređaji za snimanje kojima pejsmejker ne predstavlja problem, pa možete slobodno i na te preglede.

 

Ova procedura je jedna od najčešćih koju radimo i možemo da se pohvalimo velikom uspešnošću i dobrim povratnim informacijama od naših pacijenata. Zakažite pregled kod nekog od kardiologa iz našeg tima.

 

Pejsmejker vam daje drugu šansu za dobar život – iskoristite je!

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Stethoscope and Pacemaker on Echocardiogram

Život sa pejsmejkerom

Bolesti srca su izuzetno česte i opasne, ali zahvaljujući razvoju tehnologije i medicine pacijentima su dostupne mnoge mogućnosti lečenja. Ugradnja pejsmejkera je jedna od takvih

Više »