Kada je vreme za kontrolu pejsmejkera?

»

»

Kada je vreme za kontrolu pejsmejkera?
Pacijent na kontroli pejsmejkera
Pejsmejkeri su uređaji bez kojih se danas lečenje nekih problema sa srcem ne može zamisliti! 

 

Ugradnja pejsmejkera povećava šanse za normalnim, kvalitetnim životom pacijentima koji imaju opasne probleme sa srčanim ritmom. Kada se nađete u situaciji da vam je neophodna ova intervencija, treba pažljivo da izaberete mesto gde će postupak biti urađen, jer pejsmejker treba da bude savršeno pozicioniran – ugrađen, ali i kontrolisan kako bi bile iskorišćene sve njegove prednosti u monitoringu rizičnih stanja.

 

Jedan od najboljih Pejsmejker centara u Beogradu se nalazi baš u okviru našeg Kardiološkog centra Puls!

 

Puls kardiološki centar poseduje najsavremeniju Angio salu u zemlji, a naši stručnjaci edukovani su za izvođenje ove procedure, ali i za dalje kontrolisanje funkcionisanja pejsmejkera i njegovo programiranje u odnosu na potrebe pacijenta. Postoji mnogo razloga zbog kojih se pejsmejker predlaže pacijentima. Njegova važnost i vrednost je baš u tome što nije univerzalno sredstvo u borbi protiv srčanih problema, nego se prilagođava svakom pacijentu posebno. 

 

Ukoliko se vi ili neko vama blizak priprema za ovu intervenciju treba da znate kako se izvodi, zašto i zbog čega su kontrole pejsmejkera posle ugradnje važne za dalji život pacijenta.

Ko je kandidat za ugradnju pejsmejkera?

Pacijenti koji imaju probleme sa radom srca, odnosno sa srčanim ritmom mogu biti kandidati za ugradnju pejsmejkera. Pejsmejker ne može da se koristi za ventrikularnu tahikardiju i atrijalnu fibrilaciju, ali može za kontrolisanje rada srca kada pacijent ima bradikardiju ili neki drugi vid aritmije.

 

Često se pacijentima preporučuje elektrofiziološka studija, kako bi se utvrdilo da li je ovaj aparat najbolje rešenje za njih. Ne mora svaka bradikardija ili neka druga vrsta aritmije da bude signal da je potreban pejsmejker. Sve zavisi od toga kakve simptome pacijent ima, kako reaguje na terapiju, kakvo je njegovo opšte stanje, da li ima još nekih pridruženih bolesti i slično. Pejsmejker ne sprečava nastanak srčanog i moždanog udara, jer njih izaziva začepljenje krvnih sudova.

Šta je pejsmejker?

Pejsmejker je aparat koji se sastoji od generatora električnih impulsa (metalno kućište veličine kutije za šibicu u kom se nalaze računar i baterija) i elektroda (jedna ili više) koje povezuju kućište sa srcem. Elektrode mogu ići do jedne ili do obe komore.

 

Od pacijenta i specifičnosti njegovog stanja će zavisiti kakav pejsmejker će biti ugrađen. On značajno unapređuje život pacijenta i omogućava kontrolisanje bolesti na sigurniji i bolji način nego npr. neki medikamenti. Osobe koje imaju ugrađen pejsmejker ne treba sebe da smatraju nesposobnima za obavljanje svakodnevnih aktivnosti jer on u većini slučajeva ne povlači za sobom neka ograničenja.

 

Obavezno je razgovarati sa doktorom o tome na koji način je najbolje nastaviti život, jer veoma često problem koji se pejsmejkerom drži pod kontrolom nije jedini koji pacijent ima. Osobe čija struka podrazumeva boravak u blizini ili korišćenje uređaja koji odašilju elektronske magnetne signale, treba to da predoče doktoru.

 

Pejsmejker uređaj

Kako izgleda intervencija ugradnje pejsmejkera?

Ova intervencija već neko vreme spada u rutinske. U Kardiološkom centru Puls je izvode veoma iskusni doktori, kojima bez straha možete da poverite zdravlje svog srca.

 

Pre intervencije je potrebno uraditi analize kao što su:

 

Pre intervencije ne treba jesti (počevši od ponoći) i treba uzeti samo one lekove koje je doktor odobrio. Sama procedura traje oko sat vremena i obavlja se uz korišćenje lokalne anestezije, pa je pacijent sve vreme budan, ali ne oseća bol. Ispod ključne kosti se postavlja kućište, koje se elektrodama povezuje sa odgovarajućim delom srca. Aparat je zadužen za praćenje srčanog ritma i za njegovo stimulisanje u slučajevima kada je potrebno. Rad pejsmejkera ne treba da osetite jer on nije defibrilator i ne može da izaziva šokove.

 

Posle intervencije obavezno je boraviti u bolnici još minimalno 24 sata, kako bi doktori pratili stanje i sve vitalne parametre. Takođe, treba da znate da ćete dobiti identifikacionu karticu u kojoj treba da se nalaze podaci o uređaju, doktoru koji je izvršio ugradnju i ustanovi gde je to izvršeno. Ovo treba uvek da imate uz sebe, jer u slučaju pogoršanja stanja, nećete biti u stanju da ove važne podatke saopštite doktorima.

Da li neki predmeti mogu ometati pejsmejker?

Većina predmeta koji se koriste u svakodnevnom životu nema nikakav uticaj na rad pejsmejkera. Često se savetuje da se mobilni telefon koristi na suprotnom uhu od strane ugradnje aparata, ali ne bi trebalo da on utiče na njega.

 

Kada prolazite kroz detektor metala, detektor može odreagovati i zato je potrebno da saopštite osoblju koje prati kretanje putnika, odnosno posetilaca da imate pejsmejker. Tada vam se može desiti da vam traže dokaz za to, pa je dobro da imate knjižicu koja sadrži informacije o uređaju i ugradnji pejsmejkera. Magnetna rezonanca se ne preporučuje pacijentima sa ugrađenim pejsmejkerom i treba biti oprezan ako treba da se vratite na posao koji podrazumeva rad sa uređajima koji imaju snažne elektronske magnetne signale.

Kada se treba javiti doktoru posle ugradnje pejsmejkera?

Prva kontrola rada pejsmejkera će biti već posle dve nedelje, a potom će razmak biti veći, najčešće šest meseci, no ukoliko ima potrebe, biće i češće.

 

Ono što takođe zanima pacijente jeste koje su to vanredne okolnosti u kojima bez oklevanja treba pozvati doktora kada imate pejsmejker. 

 

Ako primetite sledeće stvari, biće vam potreban lekar:

  • grčenje mišića
  • ponovno javljanje simptoma bolesti
  • koža koja se nalazi iznad mesta ugradnje je promenila boju
  • rana curi, izgleda kao da se inficirala

 

Promene na rani ne treba da lečite sami. U ambulantim uslovima će problem biti lako saniran, a ako neko nestručno tretira ranu, može doći do komplikacija.

 

Pacijentkinja kod doktora na pregledu nakon ugradnje pejsmejkera

Kako izgleda kontrola pejsmejkera?

Redovna kontrola rada pejsmejkera nije ni bolna, ni neprijatna. Grudnom košu se približava uređaj koji može da učita informacije sa pejsmejkera. Na taj način se proverava stanje baterije, ali i ostale važne informacije o radu srca i tome da li je neophodno ponovo programirati pejsmejker.

 

Programiranje je takođe bezbolno i vrši se preko uređaja koji se oslanja na deo tela gde je pejsmejker.  Kontrola se čini jednostavna i brza, ali je takva samo ako nju vrši iskusno lice osposobljeno za čitanje podataka i programiranje, a takvi stručnjaci su deo našeg tima!

Baterija u pejsmejkeru – kontrola i zamena

Baterije koje se koriste za pejsmejker traju između 5 i 7 godina, a nekada i do 10 godina. Teško je tačno reći kada će biti potrebna zamena zato što ne radi isto i ne troši se isto baterija kod svake osobe. Iz ovog razloga su kontrole važne!

 

Ne smete dozvoliti da preskačete kontrole i ne znate stanje baterije, jer vama treba uređaj koji funkcioniše. Osim baterije, nekada je potrebno i reprogramiranje uređaja i to se takođe vidi na kontrolama. Kada se menja baterija potrebna je intervencija, dok za reprogramiranje doktor koristi uređaj posebno namenjen za to, koji se naslanja na deo tela gde je aparat. Intervencija zamene generatora je ambulantna i jednostavna, a u toku nje se testiraju i elektrode, kako bi se videlo da li su one očuvane. Vreme potrebno za intervenciju je oko sat vremena.

 

Ugradnja ovog aparata, kontrolisanje, reprogramiranje i menjanje zbog pražnjenja baterije, sve vam je dostupno na jednom mestu, u Kardiološkom centru Puls! Zahvaljujući modernoj tehnologiji u mogućnosti smo da pratimo vaše stanje i na daljinu, ali i da vam obezbedimo najbolju i najbržu negu, kada za tim ima potrebe.

 

Zakažite pregled u našem Pejsmejker centru. Kod nas ste u sigurnim rukama! 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Stethoscope and Pacemaker on Echocardiogram

Život sa pejsmejkerom

Bolesti srca su izuzetno česte i opasne, ali zahvaljujući razvoju tehnologije i medicine pacijentima su dostupne mnoge mogućnosti lečenja. Ugradnja pejsmejkera je jedna od takvih

Više »