Endokarditis- infekcija unutrašnje obloge srčanih komora i zalistaka

»

»

Endokarditis- infekcija unutrašnje obloge srčanih komora i zalistaka
Srce sadrži tanak sloj koji oblaže njegovu unutrašnjost, a koji nazivamo endokard. Kada dođe do upale unutrašnjeg sloja srca, odnosno endokarda, nastaje endokarditis. Srednji sloj srca se naziva miokard(to je mišićni sloj srca), dok se kesa koja obavija srce naziva perikard. Kako smo već u našem blogu pisali o upalnom procesu srčanog mišića-miokarda i srčane maramice-perikarda, vreme je da objasnimo šta je i kako nastaje endokardistis.

 

Šta je endokarditis?

 

Pa tako, endokarditis predstavlja endovaskularnu infekciju kardiovaskularnih struktura(obično su u pitanju zalisci, ali su tu ponekad i veliki krvni sudovi). Uzrok upale mogu biti bakterije ili gljivice, koje se iz nekog drugog organa(usna duplja npr.) u našem telu šire krvotokom do srca i tu napadaju njegove oštećene delove.

 

Ako se ne leči endokarditis može dovesti do oštećenja srčanih zalistaka. Ponekad, komplikacije mogu biti i opasne po život i fatalne za pacijenta. Međutim, on se retko javlja kod osoba sa zdravim srcem, dok kod onih koji imaju oštećene srčane zaliske, veštačke srčane zaliske i neke druge srčane defekte postoji povećana šansa za dobijanje ovog oboljenja.

 

Koji su tipični simptomi endokarditisa?

 

Endokarditis može uzrokovati simptome koji variraju od blagih do teških i mogu se razlikovati u odnosu na to koji je uzročnik infekcije. Takođe, na to koliko će ozbiljni biti simptomi, utiče i to da li je pacijent ranije imao srčane tegobe ili ne. Najčešći simptomi endokarditisa su:

 

 • Groznica,
 • Drhtavica,
 • Umor,
 • Bolovi u mišićima ili zglobovima,
 • Noćno znojenje,
 • Glavobolje,
 • Oticanje stopala, abdomena i nogu,
 • Bol u grudima i kratkoća daha.

 

Drugi, manje poznati simptomi, koji takođe mogu da ukažu na upalu enokarda su:

 

 • Krv u urinu,
 • Neobjašnjiv i nagli gubitak težine,
 • Crvene mrlje na tabanima ili dlanovima,
 • Crvene mrlje ispod kože prstiju i na rukama i na nogama,
 • Sitne ljubičaste ili crvene mrlje u beonjačama ili u ustima.

 

Endokarditis – uzroci i faktori rizika

 

Endokarditis se javlja kada bakterije ili gljivice uđu u krvotok i pričvrste se za sluznicu srca ili za srčane zaliske(valvule). Obično imounološki sistem, kada neki patogeni uđu u krvotok, ubija štetne bakterije. Međutim, neke bakterije koje žive u ustima, grlu, koži, crevima, ipak mogu izbeći ovaj prirodni odbrambeni sistem i izazvati ozbiljna zapaljenja, poput endokarditisa.

 

Najčešći mikroorganizmi koji uzrokuju infektivni endokarditis uključuju:

 

 • Streptococci,
 • Staphylococcus aureus,
 • Enterococcus species,
 • HACEK mikroorganizme(Hemophilus parainfluenzae, Hemophilus aphrophilus, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Cardiobacterium hominis, Eikenella species, i Kingella species),

 

A kako ovi patogeni mogu da uđu u krvotok? Postoji nekoliko načina, a među najvažnijim su nekoliko njih koje ćemo u nastavku spomenuti. Svakodnevna oralna higijena može dovesti do ulaska bakterija u krvotok. Kada peremo zube ili čistimo prostor između njih koncem, desi se da povredimo tkivo i da ono prokrvari. To je, ujedno i trenutak kada bakterije mogu ući u krvotok.

Pored ove situacije, infekcije na koži, određeni stomatološki zahvati(poput vađenja zuba), tetoviranje ili vađenje krvi iz vene i intravenozno davanje terapije, takođe mogu biti situacije u kojima bakterije ulaze u krvotok.

Zato je neophodna prevencija bakterijskog endokardititsa kod odraslih. Prevencija se sprovodi antibioticima pre očekivane bakterijske upale, ili eventulano dva do tri sata nakon stomatološke intervencije sa traumama gingive.

Kako se dijagnostikuje upala unutrašnjeg sloja srca?

Anamneza sa kliničkom slikom i pregledom nije dovoljna da bi se uspostavila dijagnoza endokarditisa, ali svakako može pomoći pri konstatovanju ovog stanja. Kako bi kardiolog bio potpuno siguran da je u pitanju endokarditis, potrebno je uraditi niz testova:

 • Biohemijske analize – kroz ove analize će se identifikovati bakterije i klice koje se eventualno nalaze u krvotoku. Pored toga, ukoliko pacijent ima anemiju, to je jasan pokazatelj koji može da ukaže na endokarditis,
 • Ehokardiogram – Eho srca ili ultrazvuk srca, koristi ultrazvučne talase, uz pomoć kojih se beleže slike srca, na kojima kardiolog može da uoči infekciju, ukoliko ona postoji,
 • Elektrokardiogram (EKG) – ukoliko nešto utiče na električnu aktivnost srca, videće se na ovom testu,
 • RTG grudnog koša – na ovom snimku će kardiolog videti da li je došlo do uvećanja srca zbog infekcije i da li se ona eventualno proširila na pluća,
 • CT skener ili MRI – ukoliko lekar sumnja da se infekcija proširila na mozak ili neki drugi organ, može predložiti snimanje magnetnom rezonancom ili CT skenerom.

 

Koliko se često javlja infektivni endokarditis?

Uprkos svim modernim metodama dijagnostikovanja i lečenja ovog stanja, sve više pacijenata oboljeva od endokarditisa. Bolest je u porastu u Velikoj Britaniji, gde se na 100.000 pacijenata otkrije oko 3 sa endokarditisom. Brojke u evropskim zemljama su slične, pa se incidencija oboljevanja kreće od 1 do 4 pacijenta na 100.000 stanovnika. I dalje se endokarditis povezuje sa visokom stopom mortaliteta kod obolelih. A uzroke povećanja broja obolelih, možemo tražiti u povećanju broja osoba koje imaju degenerativne bolesti zalizaka, sve većem broju pacijenata kojima se ugrađuje veštački zalizak i čestoj upotrebi lekova koji se daju intravenozno.

Koje su moguće komplikacije upale unutrašnjeg sloja srca?

Spomenućemo samo nekoliko komplikacija, koje se mogu javiti kao posledica endokarditisa kod pacijenta. To su infarkti drugih organa i tkiva(srca, mozga, slezine, bubrega ili ekstremiteta). Zatim, može doći do infekcija drugih delova tela, gde nastaju abscesi mozga, pluća, bubrega, jetre i dr. Pored toga, može doći i do upale perikarda, ali i bubrežne insuficijencije. Ukoliko se ne leči, endokarditis dovodi do smrtnog ishoda.

Kako se leči endokarditis?

Mnogi slučajevi ove bolesti uspešno se leče antibioticima, koji se obično intravenozno primaju. Na osnovu biohemijskih analiza, identifikuju se specifične bakterije koje su dovele do infekcije. To će pomoći lekaru da donese odluku o tome koji antibiotik treba dati pacijentu.

Uobičajeno je da pacijent prima antibiotsku terapiju oko nedelju dana u bolničkim uslovima. Nakon toga, ukoliko organizam dobro reaguje na terapiju, lečenje se može nastaviti u kućnim uslovima, takođe uz uzimanje ove vrste terapije.

Ukoliko je endokarditis ostavio teže posledice na srčane zaliske, onda je ponekad potrebna operacija, kako bi pacijent mogao da se vrati svakodnevnim aktivnostima. U suprotnom, simptomi i komplikacije mogu da nastave da muče pacijenta godinama.

Proverite zdravlje vašeg srca u kardiološkom centru Puls

Ukoliko osećate neke od simptoma, koje smo spomenuli u ovom blogu, vreme je da zakažete pregled u našoj kardiološkoj bolnici. Prevencija je najvažnija, kada je lečenje kardiovaskularnih bolesti u pitanju, pa redovni pregledi kod kardiologa treba da budu u vašem rasporedu svake godine.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor