Manje poznati simptomi koji upozoravaju na srčani udar

»

»

Manje poznati simptomi koji upozoravaju na srčani udar
Sredovečni čovek doživljava bolove u predelu srca
Većina ljudi kada pomisli na srčani udar podrazumeva da je znak za njega jak bol u predelu grudi. To nije uvek tako. Ovo pogrešno uverenje može da bude opasno, jer pacijenti i njihovi bližnji ne znaju da prepoznaju infarkt i kasno se javljaju lekaru.

 

Simptomi srčanog udara mogu biti raznovrsni, oni se čak mogu razlikovati i kod osoba različitog pola! Brzom reakcijom i pozivanjem hitne pomoći možemo spasiti svoj život ili život nekog iz naše okoline. Nije svaki bol u grudima znak za infarkt, ali svaki infarkt jeste potencijalno fatalan, zato moramo znati kada nastupa i šta su sve simptomi srčanog udara.

Kada nastaje srčani udar?

Srčani udar ili infarkt nastaje kada se značajno smanji ili zaustavi dotok krvi u srce zbog začepljenja arterija plakom ili dospevanjem tromba. Tada srčani mišić, tačnije njegov deo izumire. Infarkt koliko god da nam se čini da se desio odjednom, nije. On je poslednja faza ishemijske bolesti srca, odnosno jedan od načina na koji se ta bolest može razvijati. 

 

Bolesti srca često veoma dugo postoje, ali ne izazivaju simptome, pa osoba nije svesna da je bolesna. Dešava se da u tim situacijama infarkt bude iznenađenje, odnodno, neočekivan. Kako se to ne bi desilo i kako biste znali da li ste u riziku od nastanka srčanog udara, važne su redovne godišnje kontrole i preventivni pregledi kod kardiologa. Preventivni pregledi imaju ogroman značaj za kontrolisanje stanja i blagovremene reakcije koje su neprocenjive kod kardiovaskularnih bolesti!

 

U Kardiološkom centru Puls postoji niz paketa pregleda prilagođenih različitim zdravstvenim potrebama naših pacijenata. Najobuhvatniji paket je Totalni pregled srca koji podrazumeva kompletnu krvnu sliku, EKG, eho srca, test opterećenja i ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja. Posle ovih analiza biće vam veoma jasno kakvo je stanje vašeg srca, koliko ste ugroženi i ako jeste, kako da lečite stanje koje vam je otkriveno.

 

Dotor pokazuje na problem u radu srca pacijenta

Koji su najčešći simptomi srčanog udara?

Najčešće simptom srčanog udara je bol iza grudne kosti. Intenzitet bola može da bude nepodnošljiv, veliki, pacijenti često tvrde da je bol jači nego bilo koji do tada, trajanje je dugo, preko pola sata.

 

Ipak, ovo nije jedini simptom i dešava se da pacijenti kažu da bol uopšte nisu osetili ili da nije bio zabrinjavajuće jak, zato je važno znati i druge simptome. Kod dijabetičara često bol izostaje kao simptom.

Koji su manje poznati simptomi srčanog udara?

Kardiolozi žele da podignu svest populacije o srčanom udaru i simptomima kako bi podstakli ljude da se jave na vreme i izbegnu teške posledice koje on može ostaviti na zdravlje čoveka, ukoliko uopšte uspe da prevaziđe srčani udar.

 

Važno nam je da vam istaknemo da postoje simptomi koje kvalifikujemo kao rane simptome srčanog udara, ako ih osetite, treba odmah da se javite lekaru.

Rani simptomi srčanog udara 

 • osećaj nelagodnosti u grudima ili bol koji nije jak ali se vraća, ponavlja se
 • bol koji je u predelu vrata, ramena i vilice
 • osećaj mučnine ili povraćanje
 •  znojenje bez razloga
 •  kratak dah ili osećaj kao da ne možemo da nadišemo dovoljno vazduha
 • nagla teška anksioznost ili zbunjenost
 • vrtoglavica, nesvestica.

 

Ovo mogu biti znaci i nekih drugih bolesti, zato često zbunjuju pacijente i zbog toga mnogi odlažu javljanje lekaru. Bez obrzira što niste sigurni šta vam se upravo dešava, bolje je da odete kod doktora zbog lažne uzbune, nego da zakasnite kada se zaista infarkt dešava.

 

Vrtoglavica je jedan od jako zastupljenih znakova različitih zdravstvenih problema. Ona može ukazivati na dosta stvari i zato su propratni simptomi važni kako bi stručno lice znalo u kom pravcu da planira i sprovodi dijagnostiku. Lečenje vrtoglavice podrazumeva lečenje primarne bolesti i zato je neophodno definisati koja je bolest u pitanju.

Simptomi srčanog udara kod žena

Kod žena bol u grudima na primer nije najčešći znak sa srčani udar. One su navele niz drugih znakova koje su primetile pred infarkt, a neke su osećale i mesec dana pre udara:

 

 • umor bez razloga koji traje danima ili nedeljama
 • teški umor bez razloga
 • vrtoglavica
 • osećaj anksioznosti
 • kratak dah
 • smetnje sa probavom i bol u digestivnom traktu
 • bol u centralnom delu grudnog koša koji se nekad širi na ruku
 • bol u predelu leđa, vrata, grla i ramena
 • bol u predelu vilice koji nastavlja do vrata

 

Ono što takođe treba da bude alarm da se javite lekaru jeste to ako bilo šta od ovoga osećate prvi put i jednostavno vam je nepoznato stanje i  da vas to zabrinjava. Ponavljamo, bolje da se javite i da ne bude ništa opasno, nego da se ne javite na vreme.

Simptomi srčanog udara kod žena starijih od 50 godina

Kada nastupi menopauza nastupa i period života kada su žene u većoj opasnosti od infarkta. Često su žene u dobi preko 50 godina u manjoj šansi da prežive srčani udar nego muškarci.

 

Osim do sada navedenih simptoma postoje još neki koje su češće navodile žene u ovoj životnoj dobi:

 

 • izuzetno jak bol u grudima
 • bolovi u predelu grudi, vilice, ruku, leđima, ramenima, stomaku
 • problemi sa radom srca – ubrzan rad
 • znojenje bez razloga

Simptomi srčanog udara kod muškaraca

Kod osoba muškog pola moguće je prepoznati infarkt na osnovu sledećih znakova:

 

 • jak bol ili pritisak u predelu grudi
 • neprijatnost ili bolovi u levoj strani grudi, levoj ruci, ramenu, vilici, stomaku
 • osećaj nelagodnosti u stomaku
 • problemi sa disanjem u stanju mirovanja
 • nepravilan rad srca
 • znojenje
 • vrtoglavica ili nesvestica

 

Nekada će odjednom biti prisutno više simptoma, nekada manje. Sve zavisi od osobe do osobe. Osim toga, verujte i sebi, vi najbolje poznajete svoje telo, ako vas bilo šta zabrinjava, bez obzira na intenzivnost neprijatnosti, idite na pregledm, ne odlažite!

Kako reagovati kada sumnjamo na srčani udar?

Bilo koja sumnja na srčani udar podrazumeva pozivanje hitne pomoći ili hitan odlazak u zdravstevnu ustanovu, bez odlaganja. Ako pacijent dobije negu u prva dva sata od pojave simptoma najveće su šanse za preživljavanje.

 

Pacijenti koji već znaju da imaju problem i koji imaju nitroglicerin uz sebe, treba da ga uzmu, ali on nije spas, nego pomoć dok ne dođu lekari. Najbolju negu i spas vam mogu pružiti samo stručnjaci.

 

Pacijent na pregledu kod kardiologa

Kako izgleda lečenje pacijenata posle srčanog udara?

Lečenje će zavisiti od pacijenta i njegovog stanja, pridruženih bolest, godina i slično. Uvođenje odgovarajućih lekova i rehabilitacija su obavezni, a po potrebi se pacijent dalje šalje na ugradnju bajpasa ili stenta u zavisnosti od prirode problema. 

 

Kontrole kod kardiologa su obavezne u toku daljeg života.

Kako izbeći srčani udar?

Ovo je stanje na čiju pojavu utiču mahom stvari koje mi radimo svom telu. Ako se zdravo hranimo, aktivni smo, ne pušimo, ne pijemo, šanse da tako nešto doživimo su značajno manje. Postoje faktori na koje nemamo uticaj, kao što su genetika, godine i pol, ali i tada postoji način za kontrolisanje koliko su zaista ti faktori presudni za nas.

Redovnim pregledima i praćenjem stanja, blagovremenim lečenjem bolesti srca možemo sačuvati svoje zdravlje i život. Zakažite pregled kod nas, bez obzira na to da li već znate da imate neku kardiovaskularnu bolest ili samo želite preventivni pregled. Istražite koji paket pregleda vam najviše odgovara, a ako niste sigurni, pomoći ćemo vam u odabiru.

 

Reference:

Jović Miljan, Jović Ljiljana, Milošević Jelena, 2007, Infarkt miokarda desne komore – koliko ga prepoznajemo?, vol. 7, br. 2-3, str. 119-124, ABC – časopis urgentne medicine

Authors/Task Force Member, ESC Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST-segment elevation, Volume 33, Issue 20, October 2012, Pages 2569–2619, European Heart Journal, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehs215

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor