Najmodernija oprema i E-health zajedno sa lekarima i osobljem čine srce Pulsa

»

»

Najmodernija oprema i E-health zajedno sa lekarima i osobljem čine srce Pulsa
Dr Jocelyn Berdowski
Dr Jocelyn Berdowski – MBA – COO Heart for Health International i menadžer projekta Puls kardiološkog centra

 

Najmodernija oprema i E-health zajedno sa lekarima i osobljem čine srce Pulsa 

 

Ne govorim srpski, pa nisam baš sigurna šta je ranije rečeno i nadam se da razumete engleski. Veoma sam uzbuđena što sam ovde, ovo je veoma poseban dan. Pre nekoliko meseci smo imali soft otvaranje Puls centra i bili smo preplavljeni uspehom koji je Centar postigao u proteklih nekoliko meseci.

 

Moram da naglasim da ovo nije samo zato što imamo neverovatan koncept i naravno da je IT sistem doličan. Imamo sjajne partnere, ali ono što zaista čini srce ovog projekta je osoblje koje radi u njemu. Naravno, imamo izvanredne kardiologe, ali imajte na umu da je ovo samo mali deo tima. Imamo sjajne medicinske sestre poput Sanje i Ljilje, Ivana odlično radi, Maja je tu kao klinički asistent. Sve ovo čini Puls uspešnim. Sve ovo nas je takođe inspirisalo da počnemo da tražimo druge veće gradove, ne veće od Beograda, izvinite, ali velike gradove za otvaranje dodatnih klinika.

 

Istovremeno smo shvatili da je osoblje veliki problem, ne samo ovde, već svuda. Takođe, stanovništvo stari, što uzrokuje epidemiju hroničnih bolesti, posebno srčanih. Zato moramo da budemo pametniji, moramo da budemo kreativniji u tome kako možemo da održimo naš zdravstveni sistem održivim i pristupačnim za sve. U Holandiji smo radili sa rešenjem za e-zdravlje poslednjih 5 do 6 godina. Pacijentima nudimo aplikaciju i pomoću te aplikacije oni mogu da učitavaju svoje biometrijske podatke i te podatke možemo analizirati sa udaljenosti. To rezultira time da zdravstvena zaštita ne zavisi od mesta i vremena, pacijente možemo lečiti bilo gde, bez obzira da li su na klinici ili ne. Na primer, ako vam je dijagnostikovana aritmija i osećate da imate lupanje srca, uobičajeno bi bilo da osećate te tegobe, da pozovete i da zakažete termin. I da, mi smo spremni za vas. Možete zakazati termin vrlo brzo u roku od 24 sata.

 

Dr Jocelyn Berdowski na otvaranju Puls kardiološkog centraKada do pregleda kardiologa dođe, moglo bi biti kasno u smislu da su se vaše tegobe već povukli i da ste došli kod svog kardiologa sa rečenicom: „Zaista imam tegobe, pre samo nekoliko sati sam ih osećao i sada sam ovde njih sada nema, prošle su“.

 

Ovo je mali uređaj koji dajemo našim pacijentima, iste je veličine kao i kreditna kartica. Možete ga poneti sa sobom bilo gde i ukoliko osetite da imate tegobe, možete odmah proveriti da li je to do vašeg srca ili ne. Ja vas već čujem da razmišljate ukoliko će svi stalno slati EKG rezultate, kako će to učiniti sistem efikasnijim i zahtevati manje osoblja. Naravno, mi smo specijalizovani za IT i imamo pametne algoritme koji filtriraju sve normalne EKG-ove. Dakle, ako definitivno nije u pitanju vaše srce, pacijent će to isto odmah znati, a ako to nije normalan EKG, naše osoblje će ga analizirati i po potrebi možemo odmah prilagoditi vašu terapiju. Ovo je nešto što smo godinama istraživali i još uvek imamo 4 doktorata koji aktivno istražuju kako možemo da nastavimo sa optimizacijom ovog rešenja za e-zdravlje.

 

Ono što su otkrili je: da kod pacijenata sa hipertenzijom postoji sezonski poremećaj ritma i to znači da vam možemo pružiti prilagođenu zdravstvenu zaštitu kreiranu samo za vas. Potrebno je da uzmete lekove samo ako je to potrebno jer ste jednom dobili dijagnozu hipertenzije. Možemo pratiti vas i vaše vrednosti i samo ako je to zaista potrebno, vi ćete uzeti lekove.

 

Takođe, naš nacionalni sistem zdravstvenog osiguranja istražio je koliko je sistem zaista efikasan i otkrili su da je kod pacijenata koji koriste naša rešenja za e-zdravlje bolnički prijem opao za 50%, pa čak je smanjen i prevoz ambulantnim vozilima za 70%. Ovo su zapanjujuće brojke. 

 

Pacijenti su bili izuzetno zadovoljni, jer je zdravstvena zaštita pristupačnija na ovaj način i ne trebaju nam sve te klinike jer možete lečiti pacijente na daljinu, a oni dolaze kod vas samo ako je to zaista potrebno. Ako im je potrebna dodatna dijagnostika ili se čini da im je potrebna dodatna intervencija. Ovo je veliki napredak ka vrednovanju zdravstvene zaštite zasnovane na ovom sistemu i tako smo uzbuđeni što to možemo doneti u Srbiju i podeliti svoje znanje sa vama. I da, nadamo se da ćemo se ovde zadržati. Hvala vam.

 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor