Kako bi trebalo da izgleda ishrana posle infarkta i ugradnje stenta?

»

»

Kako bi trebalo da izgleda ishrana posle infarkta i ugradnje stenta?

dr Goran Popović, kardiolog

Ishrana posle infarkta i ugradnje stenta ima ključnu ulogu u oporavku srčanog mišića. Zato je posle infarkta potrebno uvesti nov način ishrane koji će doprineti smanjenju upalnih procesa u organizmu i sprečiti taloženje aterosklerotičnog plaka u arterijama.

Pacijenti koji se oporavljaju od infarkta trebalo bi da jedu isključivo sveže pripremljenu hranu, kuvanu ili spremljenu na roštilju bez upotrebe masnoća. Obrocima treba dodati sveže začine popout peršuna, cimeta, belog luka, ali i u tome treba biti umeren. Treba uvesti tri glavna obroka koja nikako ne treba da budu obilata. Večera se preporučuje bar dva sata pre spavanja. Uzimanje tečnosti, uglavnom vode, savetuje se pre obroka ili sat posle njega. Unos  kafe i čaja treba da bude umeren. 

Infarkt i ugradnja stenta

Infarkt miokarda je po život opasno stanje koje nastupa zbog iznenadne opstrukcije dotoka krvi u srce što dovodi do odumiranja ćelija srčanog mišića (nekroza). Nakon infarkta kao posledica ostaje ožiljak na srcu koji slabi srčane funkcije u većoj ili manjoj meri. Ponekad je neophodno prilikom hitnog lečenja infarkta miokarda  ugraditi i stent. Važna terapijska mera kod ovakvih pacijenata je uvođenje zdrave ishrane.

 

Posle srčanog udara najvažnije je da uz zdravu ishranu:

 

– Snizite nivo holesterola u krvi i krvni pritisak

– Doprinesete da se osećate zdravije i imate više energije

– Regulišete telesnu težinu ako je potrebno

 -Smanjite šanse za razvoj dijabetesa ili da uspostavite bolju kontrolu nivoa šećera u krvi

Tako se smanjuje rizik od novog srčanog udara.

 

Ishrana posle infarkta i ugradnje stenta – 5 saveta za izbor namirnica

Povrće i žitarice – Jedite puno povrća, voća i integralnih žitarica (smeđi pirinač, hleb od celog zrna i žitarice). Uvedite svakodnevno 5 porcija povrća i 2 porcije voća.

Proteini – Konzumirajte raznovrsnu zdravu hranu punu proteina tokom cele nedelje. Na prime, na jelovniku treba da se nađu: jaja, nemasna piletina, ćuretina, riba i morski plodovi i mahunarke (pasulj i sočivo). Crveno meso jedite ređe (1-3 puta nedeljno) i izbegavajte mesne prerađevine. Ribi bi trebalo konzumirati tri puta nedeljno.

Mlečni proizvodi – Birajte delomično obrano mleko, jogurt i sir.

Masti – Konzumirajte  zdrave masnoće kao što su masline, avokado, orasi i semenke i ulja za kuvanje napravljena od ovih namirnica.

Začini umesto soli – Koristite sveže bilje i začine da postignete ukus, a so izbacite.

 

Namirnice bogate antioksidansima

Navedene namirnice bogate su antioksidansima, vitaminima C, E, selenom, likopenom omega-3 kiselinama i beta-karotenom,  koji sprečavaju oštećenja ćelija neutrališući slobodne radikale i zato su važni u ishrani posle infarkta i ugradnje stenta.

Vitamina C ima u paprikama, borokliju, pomorandžama, limunu , kviju, jagodama…

Vitamina E ima u semenkama suncokreta, kikirikiju, bademima…

Likopena ima u paradjzu, lubenici, šargarepi, mangu…

Beta-karotena ima u šargarepi, zelenom lisnatom povrću, crvenoj slatka paprici, kajsijama…

Selena ima u ribi, morskim plodovima i crvenom mesu

Omega-3 masnih kiselina ima u tuni, lososu, haringi, ali i u lanenom semenu

 

Kako treba da izgleda tanjir posle preležanog infarkta?

Nastojte da polovinu tanjira ispunite povrćem ili salatom, četvrtinu tanjira proteinskom hranom (oko veličine dlana) i četvrtinu tanjira ugljenim hidratima – idealno integralnim (kao što su pirinač, testenina, krompir , kukuruz).

Zašto treba jesti što manje slano posle infarkta?

So je dobra za organizam u malim količinama, ali previše soli može da izazove skok krvnog pritiska. Trudite se da ne uzimate više od 5 grama soli u toku dana – to je manje od jedne kašičice.

Budući da se 75% soli koju jedemo nalazi u prerađenoj hrani, čak i u hlebu i testeninama, znači da so treba zameniti ukusnim začinima ili je minimalno dodavati.

Šta posle infarkta u ishrani nije dozvoljeno? 

Da biste smanjili količinu loših masti, soli i šećera u ishrani, ograničite ili izbegavajte da jedete sledeće namirnice:

– Peciva, torte, mafine, kekse, sladoled, mlečnu čokoladu;

– Prerađeno meso, kao što su šunka, slanina, kobasice, viršle, konzervirana hrana, hamburgeri, pica, gricklaice, testeine, prženu piletinu, industrijske soseve;

– Rafinisana ulja, margarin, majonez;

– Punomasna mleka i mlečni proizvodi

– Slane grickalice

– Prženo, pohovano, masno

– Gazirani, zaslađeni napici 

Posle infarkta iz ishrane treba isključiti alkohol

Konzumiranje velikih količina alkohola može povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, povišenog  holesterola, srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Preporuka lekara je da se prestane sa konzumacijom alkohola.

 

Reference

Ivan Stanković, Ivanka Miletić i Brižita Đorđević, 2008. Hrana i dijetetski proizvodi i ishemijska bolest srca, Arh.farm 2008;58: 443 – 453, Institut za bromatologiju, Farmaceutski fakultet Beograd, https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/handle/123456789/1135/1133.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Maja Nikolić, 2011, Značaj ishrane u sekundarnoj prevenciji i rehabilitaciji koronarne bolesti, 30(4): 206-209, Srce i krvni sudovi, https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/1821-4835/2011/1821-48351104206N.pdf

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor